Wie je ook spreekt over de boxer ze zeggen je allemaal dat de boxer een geweldig enthousiast ras is, en vooral een kindervriend. Maar is dat wel echt zo?
Regelmatig krijg ik gedragsvragen over de boxer. Veel van deze vragen gaan over bijtgedrag of beter gezegd het sneppen (bijten zonder tanden).

Als boxer eigenaar herken je het vast wel, je loopt over straat en een onbekend persoon komt dolenthousiast op je af lopen en verteld dat deze of zelf ook boxers heeft of heeft gehad in het verleden. Ze willen je boxer aaien en knuffelen net zoals ze dat bij hun eigen doen. Vaak gaan deze uitbundige begroetingen goed, maar bijna net zo vaak vind de boxer in kwestie de begroeting helemaal niet zo leuk en laat dit blijken op een duidelijke of minder duidelijke manier. De meeste eigenaren zijn verbaasd als hun geliefde boxerkind zomaar “vanuit het niets” blijkt te sneppen of grommen. 

Wat zegt het rasstandaard hierover?

Het karakter

Het karakter van de Boxer is van het grootste belang en verdient onze speciale aandacht. Zijn aanhankelijkheid en trouw ten opzichte van zijn baas en zijn gezin en zijn waakzaamheid en onverschrokkenheid als verdediger en beschermer zijn van oudsher beroemd. Hij is betrouwbaar in het gezin, maar wantrouwend tegenover vreemden. Hij heeft een vrolijk en vriendelijk temperament bij het spel maar een angstaanjagend als het hem ernst is. Zijn intelligentie en volgzaamheid, zijn tevredenheids en reinheid maken hem tot een fijne gezins- en gezelschapshond. Zijn karakter is joviaal, niet vals of achterbaks, zelfs tot op hoge leeftijd.

Het rasstandaard, de blauwdruk van de boxer. Hierin staat omschreven hoe een boxer er uit hoort te zien tot op detail, maar ook welk karakter hij moet hebben. Vaak ontstaan vanuit het fokdoel van het ras. In het geval van de boxer was dit als waak en verdedigingshond, ze werden gebruikt in het leger en later ook gebruikt voor het opjagen van het vee voor de slager. Een allemans vriend zou minder geschikt zijn voor de waak en verdediging. Ook al zullen er tegenwoordig veel boxers zijn die de inbreker zal helpen met het inladen van de kostbaarheden. 

Boxer Onderzoek

De gegevens die met een boxer onderzoek zijn binnengekomen blijkt ook wel dat veel van dit karakter nog steeds in de boxer zit. Onderstaande afbeelding van diagrammen laat dit ook duidelijk zien.

Diagram met antwoorden op het Formulier. Titel van de vraag: Hoe beoordeelt u het het karakter van uw boxer tegen over;. Aantal antwoorden: .

Bekende mensen? 

 • meer dan 250 personen geeft aan dat hun boxer enthousiast is naar bekende mensen en een kleine 50 noemt dit vriendelijk. Er is bij bekende mensen geen sprake van terughoudendheid, angstig of agressief gedrag. 

Onbekende mensen?

 • Hier zie je al meer ander gedrag. ca 100 personen zeggen dat het karakter enthousiast is en een klein beetje meer dat de boxer vriendelijk is, daar bij de bekende mensen het karakter nog ruim andersom was. Ook zie je nu dat er een kleine groep aangeeft dat er ook terughoudend gereageerd wordt door de boxer en zelfs iets dominant, of angstig. 

Bekende en onbekende kinderen?

 • hetzelfde zie je gebeuren bij de bekende en onbekende kinderen. Zie je bij de bekende nog een duidelijke piek in het enthousiasme en vriendelijkheid, zie je bij onbekende al meer variatie en minder verschil tussen enthousiasme en vriendelijkheid en zelfs iets terughoudend gedrag. 
De 2 middelste diagrammen gaan over het gedrag to honden van hetzelfde geslacht en honden van een ander geslacht. 

Persoonlijke zone

Iedere hond, dus ook een boxer heeft een persoonlijke zone. De ervaringen en opvoeding van de betreffende boxer maken dat deze zone groter of kleiner is. Je kan je voorstellen dat als een hond een keer geschrokken is in een bepaalde situatie met een (onbekend) persoon, of pijn heeft ervaren, dit meespeelt in zijn zone en reactie op bepaalde gebeurtenissen. 

Wij mensen hebben dit ook. Stel je eens voor; je zit in een wachtkamer, en er zijn voldoende lege stoelen om je heen. Er komt en een onbekend iemand de kamer binnen en gaat naast jou zitten terwijl er in de rest van de kamer nog plek genoeg is. Wat gaat er op dat moment door je heen? Je zal je zeker een beetje ongemakkelijk voelen als deze persoon naast je komt zitten. Je zal je al minder ongemakkelijk voelen als deze persoon een bekende is of als er in de wachtkamer geen ruimte meer is en deze onbekende persoon niet anders kan dan naast je zitten. 

Een ander voorbeeld is wat er met onze honden gebeurt; Je loopt op straat en er nadert je een onbekend persoon, deze begint vrolijk tegen je te praten en begint je te omhelzen en vast te pakken…. raar he?! Wat zeg je, wat doe je? 

Hetzelfde gebeurd met onze honden, een onbekend persoon benadert je zomaar op straat, stelt zich niet even voor, en begint je zomaar te omhelzen en vast te pakken. Is het dan zo gek als sommige honden op de een of andere manier laten weten dat ze er niet van gediend zijn?

Afleren

Kun je dit “ongewenste” gedrag afleren? Nee, gedrag wat niet is aangeleerd kun je niet afleren. Je hebt te maken met aangeboren gedrag, dit laatste is niet af te leren en zit diep verstopt in de genen en geerft van ouders of overgrootouders. Gedrag wat er is ingefokt voor het doel waarvoor de boxer diende jaren geleden. (rasstandaard) 

De ervaring en opvoeding maken dat gedrag meer of minder voorkomt, maar helemaal weg is het nooit.

Je kan je hond met correcties ( fysiek of vocaal) verbieden om bepaald gedrag te laten zien maar is nog steeds aanwezig in de genen. Het enige wat wel is afgeleerd is het vertonen van het gedrag. De hond laat vermijdingsgedrag zien, omdat hij bang is voor de correctie. Zonder correctie of aanwezigheid van de eigenaar zal de hond het voor ons ongewenste gedrag gewoon weer laten zien.

Help je hond

Het karakter van de boxer is jarenlang gefokt op deze specifieke eigenschappen. Alleen is het in de hedendaagse en drukke samenleving niet meer gewenst of aanvaard. Het is dus noodzakelijk de omgeving dusdanig te managen voor je hond. Dat betekend dat je je hond helpt in moeilijke situaties zodat hij het niet zelf hoeft op te lossen en het gedrag niet hoeft te escaleren. 

Dit lijkt heel moeilijk maar is in praktijk vrij simpel.
Leer je boxer een “let op” of “kijk” signaal aan. Dit doe je door de boxer telkens iets lekkers te geven op het moment dat je het commando geeft. Uiteraard eerst in een prikkelarme omgeving. 

Op het moment dat hij dit door heeft en je aankijkt zodra je het magische woordje geeft, een stapje naar achteren, gevolg is dat de hond nu recht voor je komt te zitten/staan en je aankijkt. 

Zul je nu op straat iemand tegenkomen die je benaderd om je boxer te begroeten, dan zal hij met de rug naar de tegemoetkomende persoon zitten, er is op dat moment al geen oogcontact mogelijk. Jij hebt dat op die momenten tijd om uit te leggen dat je boxer niet zo van vreemden houd of kan de persoon vragen zich eerst even voor te stellen aan je boxer door de boxer naar hem toe te laten gaan en eerst te laten ruiken. Ruiken is een normale begroeting tussen honden onderling maar zeker ook naar mensen. Ruikt hij en gaat hij weer weg, of heeft hij geen interesse dan sta je aaien ed niet toe. 

Hoe reageert jouw boxer op enthousiaste begroetingen van onbekenden?

2 Comments

 1. Wat een duidelijke uitleg over het karakter van de boxer. Dit is de eerste keer dat dit zo duidelijk benoemd wordt dat een boxer ook gèèn allemansvriend kan zijn. Ik ben regelmatig ‘boxermensen’ tegengekomen die mij het gevoel gaven dat mijn boxer niet helemaal ok was omdat hij er niet van gediend was om gelijk aangehaald te worden. Wanneer ik dan zei dat hij zijn voorkeuren had dan kreeg ik alleen maar verhalen over hoe sociaal hun eigen boxer was. Met beschuldigende blik dat ik hun dus een knuffel ontnomen had van hun geliefde ras. Nu is hij ook niet makkelijk, dat is een feit, maar hij is altijd superenthousiast naar onze kinderen, kleinkinderen, familie en bekenden 🙂

  Carina
 2. 27-03-2021 – 10.15 uur

  Wat een ontzettend realistisch en goede uitleg! De hele website is trouwens zeer informatief, zeer bedankt :o)
  Ondergetekende is besmet met het Boxervirus sinds 1971.
  De ene persoon begroet onze huidige Boxer met veel enthousiasme en de ander terughoudend.
  Ach, dat is bij mensen toch ook zo? Mensen die dit niet begrijpen, begrijpen niet hoe de hondenwereld in elkaar zit.. Veel plezier met de Boxers en hartelijke Boxergroeten!

  Boxervriend

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *