Ook al kunnen honden niet ziek worden van het Corona virus, wel kunnen ze het virus bij zich dragen op hun vacht, en het op die manier overbrengen op de mens. Alle hondenscholen zijn gesloten, evenementen als shows en wedstrijden zijn geannuleerd. Dus hoe doe je dat nu, als je net een pup in huis hebt en je deze moet socialiseren?

Al jarenlang wordt er gezegd dat je een pup in de eerste 16 weken van zijn leven zoveel als mogelijk moet laten kennis maken met verschillende prikkels en allerlei type mensen. Deze weken zijn van enorm groot belang voor zijn verdere ontwikkeling. Nu met het Coronavirus is dit niet meer zo eenvoudig. Je kan niet meer naar de puppygroep en socialiseren in de bouwmarkt of tuincentrum is ook al niet meer mogelijk omdat deze dicht zijn. Laat staan dat het verstandig is je pup met andere honden te laten spelen. Immers, het virus is overdraagbaar via de vacht. En om die reden is het ook met een pup belangrijk om afstand te houden tot andere mensen en honden.

En nu? Is dit dan funest voor een goede socialisatie van je pup?

Nee, dit hoeft zeker niet het geval te zijn. 

Wat is socialiseren? En hoe werkt dit bij een pup? 

In optimale omstandigheden komt de pup op de leeftijd van zo’n 8 weken bij jullie thuis. Rond deze leeftijd breken er twee zeer belangrijke fasen in zijn ontwikkeling aan: de omgevingsgerichte socialisatiefase (8 tot 12 weken), en de rangorde fase (12 tot 16 weken). De pup leert in deze fases ontzettend snel én veel. 

Bovendien hebben de opgedane ervaringen en de geleerde vaardigheden in deze “vormende fases” een zeer grote invloed op het latere gedrag van de hond. Om tot een stabiele volwassen hond uit te kunnen groeien moet de pup kennis maken met alle facetten van het leven. Hij moet zich in sociaal opzicht gaan ontwikkelen, en leren hoe hij zich moet gedragen naar mens én dier. Steeds meer ook zal hij zijn grenzen moeten leren kennen. 

Een pup zal veel verschillende soorten honden moeten ontmoeten, allerlei formaten, kleuren en uitvoeringen, en dito baasjes. Want zo leert jouw pup dat er heel veel verschillende wezen zijn die ze onderweg kunnen tegenkomen en dat dit dus allemaal oké is. Bij een hondenschool gaat dit vrijwel vanzelf, maar nu zal je als eigenaar er iets meer tijd in moeten steken wil je de pup kennis laten maken met zoveel verschillende rassen en types mensen. 

Dat dit een onmogelijke taak is, weet iedereen. Mensen blijven thuis, en spelen met andere honden is niet aan te raden. Maar dit hoeft ook niet. Bij het traditionele socialiseren laten eigenaren hun pup veelvuldig spelen met andere honden, en aaien door iedereen die de pup maar even een leuk geluidje geeft. De pup leert hier, als het goed is, wel mee dat iedereen hem of haar aardig vindt. Maar bekijk het eens anders.

Stel je pup speelt met een andere hond, en deze is niet zo sociaal vaardig en corrigeert de pup op een manier die niet gepast is bij het gedrag van de pup. De pup krijgt nu een negatieve associatie met bv dat type hond. 

Of als je op straat loopt en iedereen wil je pup aaien, leuk denk je, dan word hij lekker sociaal! Nee, je pup leert nu dat iedereen op straat hem aandacht geeft, en zal dan zeker op latere leeftijd steeds naar andere mensen toe gaan om deze aandacht te vragen. Sommige blijven netjes op de grond, maar veel hebben ook in de puppytijd geleerd dat opspringen nog meer aandacht oplevert bij dergelijke begroetingen. 

Socialiseren hoeft niet te betekenen dat pups in contact moeten komen met een andere hond of geaaid moet worden door iedereen. Het simpel zien van andere honden, en mensen op afstand is ook al socialiseren. Misschien voor een pup nog wel beter dan het fysieke contact. Immers, nu leert hij dat er andere mensen zijn, en dat dit oké is, maar hij er niets mee hoeft te doen. Dit geldt ook voor andere honden. Ze zijn er wel, en dat is prima, maar later hoeft pup niet met elke hond te spelen of contact te maken omdat hem dat zo is geleerd. Je leert in plaats van dat nu de pup dat aandacht van jou vele malen beter is. Juist, de pup zal beter contact maken met jou, en minder op zijn omgeving gericht zijn. Hoe lekker is dat?  Een pup die niet trekt aan de lijn zodra er een andere hond of wandelaar voorbij komt, maar in plaats van dat contact zoekt met zijn eigenaar. 

Maar socialiseren houd niet op met het leren kennen van verschillende types honden en mensen. Het gaat er vooral om dat ze leren omgaan met “stress” situaties, leren omgaan met nieuwe prikkels. Een pup kun je onmogelijk aan alles leren wennen, ook in een normale situatie zonder Corona. De dagelijkse dingen gaan vanzelf, en zullen de pup na een paar keer niet meer zo snel van zijn stuk brengen. Maar nieuwe prikkels wel. En juist daar gaat het om. 

De pup moet leren omgaan met nieuwe prikkels. Leren omgaan met stress en hoe hij dit kan verwerken. Daarom is het zaak om dagelijks verschillende nieuwe prikkels op te zoeken. Je kan hierbij denken aan een container, motor, vrachtwagens, voorbij rijdende auto’s en fietsers. Nieuwe prikkels kunnen de pup even van zijn stuk brengen en een kleine angst reactie geven. Dit is niet erg. Juist hiervan leert de pup om te gaan met angstprikkels. Het is wel belangrijk hoe jij als eigenaar hier mee omgaat. Hoe vaker dit gebeurt hoe makkelijker het zal worden en zal je merken dat de pup steeds sneller hersteld. En juist dat laatste is belangrijk en dit wil je juist trainen, het herstelvermogen. En omdat je de pup hierin traint zal de pup later ook makkelijker omgaan met nieuwe situaties die je hem niet hebt kunnen aanbieden in de eerste maanden van zijn leven. Want dat is echt een onmogelijke taak. 

Wat je dus wel kan doen.

  • Focus je op het vertrouwen in jou en je familie. Dit is niet alleen nu van belang maar ook zeker voor “normale” situaties. Dit doe je door de pup commando’s te leren, handgebaren, huis manieren, kunstjes en fitness oefeningen. Oefen deze trainingen in verschillende ruimtes van je huis, en buiten. Dit is heel belangrijk omdat een hond niet goed kan begrijpen dat als een oefening of commando in een bepaalde situatie geldt dat dit ook zo is in een andere omgeving. Op deze manier zullen jij en je pup een sterke band ontwikkelen en zal de pup op het moment dat deze bizarre situatie voorbij is zijn socialisatie makkelijker oppakken omdat hij vertrouwen in jou heeft. 
  • Nu het niet makkelijk is om verschillende mensen te ontmoeten omdat gelegenheden waar dit kan zoals bv de markt of winkelcentra’s niet open zijn, zul je zelf aan de slag moeten. Trek de verkleedkist van zolder en laat je kinderen zich verkleden. Ook kun je zelf veel doen met kleren, jassen, maskers (maken), pruiken, brillen enzv. Ook een andere geur gebruiken kan voor de pup een interessante prikkel zijn. Ook voor dit is het belangrijk om verschillende vertrekken van het huis te gebruiken, als ook buiten. 
  • Blijf je pup uitdagen met (zoek) spelletjes, balanstrainingen en leer je pup om verschillende “problemen” op te lossen. 
  • Nu bijna iedereen thuis werkt, of verplicht vrij is, is er meer tijd voor de pup. Maak hier gebruik van om samen met je pup actieve wandelingen te maken. Ga wandelen in verschillende gebieden, het strand, het bos, een leeg winkelcentra, industrieterrein enzv, wees creatief, plekken waar je anders niet vaak komt omdat het te druk is. Je kan je pup prima indirect laten kennis maken met de wereld om hem heen. Zoek plekken met lawaai, blijf je pup uitdagen om te gaan met vreemde situaties. Ga desnoods met de auto ergens heen waar je anders niet zo snel heen zou gaan. 

Toegeven het zijn niet de meest ideale omstandigheden om je pup te socialiseren. Wil je meer info, of heb je meer inspiratie nodig wat je kan doen met je pup in deze Corona tijd, of heb je gewoon een vraag over socialiseren in het algemeen? Ben je fokker en weet je niet hoe je dit moet doen nu er minder bezoek komt bij de pups? Stuur mij een PB met je mailadres, dan stuur ik je 7 inspirerende tips toe met uitdagingen wat je met je pup kan doen gericht op de leeftijd van je pup voor maar 7 euro, gericht op balans en coördinatie, zoekpuzzels, zoekoefeningen, actieve wandelingen en nog veel meer!!  Maatwerk advies en training voor maar 1 euro per dag!

3 Comments

  1. Beste.
    Ik heb met veel aandacht het bericht gelezen. En alles is bij ons van kracht. TE VEEL GESOCIALISEERD. Hij is best onderdanig. Gaat voor alles liggen groot.klein.dik.dun.en kinderen is nog leuker. Hoe harder ze gillen hoe meer hij gaat springen en ook als hij een hond ziet.eerst liggen.en als alles goed is spelen.hij heeft voor alles aandacht behalve voor mij…en geloof me.ik.orobeer van alles toeters en bellen snoepgoed .maar als er IETS in beeld komt of ruikt op 400 meter afstand is het rennen geblazen en weg is hij.
    QU een boxer is nu 1 jaar en het wordt steeds erger.hij heeft puppy en E.G 1 gehad hij was het beste jongetje uit de klas en werdt beloond met veel voertjes….heb je ook een tip voor 1 jarige??

    Atie labelle
    1. Hallo Atie,
      Een 1 jarig is lekker aan het puberen en heb je normaal al je handen aan vol. Helaas is er ergens iets fout gegaan in het eerste jaar waardoor hij nu zo reageert.
      Ik kan samen met je meekijken, en je coachen om je door deze periode heen te helpen en te zorgen dat je meer in contact komt met je maatje. Stuur mij even een mail of prive een PB op Facebook dan kunnen we kijken wat ik voor jullie kan betekenen.

  2. Beste,

    Wij hebben dit ‘probleem’ ook met onze Burt van 15 maanden. Iedereen en alles is interessanter dan de baas. Als er mensen of honden aankomen lopen gaat hij liggen voor aandacht. Loslopen kan echt niet, meneer gaat er vandoor voor een spelletje.
    Binnen luistert hij fantastisch. Maar buiten……drama. Op de boxerclub war wij lid van zijn werd hij uit het groepje gezet…echt waar, we moesten apart trainen.
    Maar alles is nu helaas al maanden ‘dicht’ helaas.
    Zou graag tips willen of hulp.

    Groeten Tamara

    Tamara

Comments are closed.