Het stoom kwam nog net niet uit haar oren. Stampvoetend en schreeuwend stond ze daar te roepen naar haar losgeslagen doldwaze jonge boxer die voorbij raasde. Overduidelijk een puber met iets te veel energie en bananen in zijn oren. Wat een lol had die jongen. Geweldig om te zien, hoe deze jonge boxer plezier kon maken in zijn eentje. Rond rennend, af en toe een duik door het hoge gras om vervolgens met de neus op de grond de meest spannende verhalen te “lezen”. 

Heerlijk beest. Maar ik voelde wel een beetje met de eigenaar mee. Ze schaamde haar duidelijk dat de hond niet luisterde.  Al zuchtend vertelde ze over de cursus die ze had gevolgd, hoe goed hij het wel niet deed. Maar sinds een paar weken was het over, en leek het alsof hij niets meer snapte en totaal niet meer luisterde. Ik hoorde haar even aan, en zei toen; hij is aan het puberen…. terwijl hij nogmaals voorbij raasde. 

Troost je, zei ik, je bent niet de enige die zo ergens op een uitlaatveldje heeft gestaan. Hij is onderweg naar de volgende fase in zijn jong volwassenheid. Blijf rustig en probeer ook een beetje te genieten van dit moment. Ik weet het is lastig, maar op deze manier zal hij nooit bij je komen. Ik gaf haar wat tips voor het “hierroepen”, en nadat ze met een zucht haar boxer had aangelijnd, wenste ik haar succes toe.

De puber boxer

Uit ervaring weet ik dat het niet meevalt, zo’n eerste jaar van je hond. Je wilt al zoveel met `m gaan doen, ’t lijkt erop alsof hij – als hij een half jaar oud is al zoveel kan. Je hond wil ’t allemaal zo graag. Toch moet je je beheersen. Ga op een verstandige, doordachte manier met het bewegen van je pup en je jonge hond om. 

De kans op blessures of onherstelbaar letsel wordt daarmee zoveel mogelijk voorkomen. Vooral als de pup een puber is van 6 maand, heeft hij moeite met zijn lijf, wist hij er als pup al aardig mee om te gaan, met de groeispurt die hij nu heeft moet hij weer opnieuw leren om te gaan met zijn eigen lichaam, weer opnieuw zijn balans en coördinatie vinden. 

Dacht je dat het grootste gedeelte van de opvoeding had gehad, luisterde hij voorheen nog goed op het “hier” commando, lijkt het nu alsof hij bananen in zijn oren heeft, en het lijkt in veel gevallen dat je weer van voren af aan moet beginnen met opvoeden. Hij schijnt alles te zijn vergeten. 

Welkom in de pubertijd!

De puberteit is bij honden grofweg tussen de 6 en  12 maanden. In de puberteit vindt de lichamelijke verandering plaats die samenhangt met aanvang van de seksuele volwassenheid. De enorme toename van geslachtshormonen in deze periode leidt ook tot gedragsverandering. Voor opvoeders vaak een lastige fase waarin het lieve pupje van voorheen veranderd lijkt te zijn in een lastige hond.

De leeftijdsfase van de puberteit is in de lichamelijke ontwikkeling, maar ook mentale, van de hond een belangrijke periode. Teefjes krijgen hun eerste loopsheid, en ook reuen bereiken hun seksuele volwassenheid. De pubertijd begint niet bij elke hond op dezelfde leeftijd. Teefjes bereiken die fase meestal wat eerder dan reuen. Gemiddeld zou je kunnen zeggen dat het hoogtepunt van de puberteit bij zo’n 9 maanden ligt.

Onder invloed van de lichamelijke veranderingen verandert ook het gedrag van de hond. Puberende honden worden opeens Oost-Indisch doof, zijn continu bezig hun grenzen op te zoeken, en lijken alles wat ze geleerd hebben vergeten te zijn. Genoeg om je als eigenaar de moed in de schoenen te doen zakken. Gek kun je er van worden, en niet voor niets, is dit de leeftijd dat veel honden ter herplaatsing worden aangeboden. 

Belangrijk in deze fase is dat je op kalme en consequente wijze het leiderschap blijft uitstralen. Niet hij, maar jij neemt in alles het initiatief, en je gaat niet in op bedelen om aandacht, spel, eten of uitlaten. Jij bepaalt wat en wanneer er iets gebeurt.

Wat training betreft lijkt deze periode er soms een van stilstand. Soms lijkt het alsof de hond alles wat je hem tot nu toe had geleerd, niet meer weet of kan. In de puberteit moet het geleerde echter herhaald en bevestigd worden, om echt definitief vorm te krijgen. 

Voorkom dat je in deze periode qua training te hoge eisen aan je hond stelt. Behalve dat groeien veel energie kost, vraagt het ook veel aanpassingen op het gebied van motoriek en lichaamsbesef. Een jonge hond moet echt leren hoe hij zijn ‘nieuwe’ lijf moet en kan aansturen. Maar laat je echter ook niet te veel verleiden door zijn zogenaamde vergeetachtigheid.

Korte trainingssessies met motiverende beloningen zorgen ervoor dat het geleerde actief aanwezig blijft en de samenwerking met jou extra diepgang krijgt, zodat jullie band versterkt. Rust is ook erg belangrijk in deze periode!

Ook wat betreft de socialisatie heeft een puber zo rond de zevende maand herhaling en bevestiging nodig. Die zevende maand wordt soms wel de tweede angstfase genoemd, en vaak niet herkend.

Goed gesocialiseerde honden tonen zich opeens terughoudend of angstig naar mensen, honden of situaties die ze voorheen zonder problemen ondergingen. Ga niet in op dit gedrag en zorg voor voldoende positieve ervaringen. Daarmee bekrachtig je nog eens de socialisatie die hij heeft gehad. Zijn er dingen die de hond onvoldoende heeft meegemaakt, dan is dit de tijd om hier alsnog aandacht aan te besteden.

Waar pups graag dichtbij je blijven, gaan pubers steeds meer afstand nemen en op avontuur zonder jou. De oorzaak van deze veranderingen is de hormoonpiek die hoort bij de puberteit. Deze hormoonpiek verandert enorm veel voor je pup. De wereld gaat er anders uitzien, omdat er een scala aan geuren mee gaat spelen die voorheen niet interessant waren. Plasjes van andere honden krijgen ineens veel meer betekenis. Waar eerder geen informatie te halen was, opent zich nu een ware bibliotheek aan informatie over degene die daar een plas heeft gedaan. Je kunt je voorstellen dat een berichtje dat voorheen uit één zin bestond en nu ineens uit een verhaaltje, de aandacht wel even vasthoudt. Het is even wennen voor hem om al deze informatie te verwerken.

Voor zowel reuen als teven komt er een hormoonpiek, maar deze heeft voor beide een  verschillende uitwerkingen. Wanneer reuen geslachtsrijp worden, krijgen zij een enorme piek in hun testosteronniveau in het bloed. Je merkt, dat reuen die de puberteit in schieten zich heel anders gaan gedragen. Ze gaan ook heel anders benaderd worden door andere honden. 

Vaak verandert het gedrag van jong volwassen reuen richting pubers vrij heftig. Het kan gebeuren dat je jonge puber ineens te maken krijgt met correcties van volwassen reuen die je niet had zien aankomen. Het kan ook gebeuren dat een jong volwassen reu jouw puber echt opzoekt om een probleem te creëren. Het is heel vervelend dat dit gebeurt, maar de oorzaak zit hem in de stijging van het testosteronniveau. 

De testosteronpiek zorgt er namelijk voor dat het testosteronniveau in het bloed tot wel zeven keer hoger kan zijn dan bij een volwassen reu. Dit geeft verandering in de geur die hij uitscheidt en dat zorgt weer voor gedragsverandering bij de reuen die jullie onderweg ontmoeten.

Ook het gedrag van je puber zal veranderen. Waar je jonge reu eerst heel goed kon spelen met iedereen, verandert dat nu al heel snel in hoge opwinding en het bestijgen van andere honden. Dat kunnen teven zijn, maar het gebeurt ook wel bij reuen onderling. Omdat je puber geleid wordt door zijn hormonen, zal hij zelf niet gauw kunnen stoppen met dit gedrag. Jij als eigenaar zal dit in goede banen moeten leiden. Dat betekent dat er nog meer management nodig is tijdens ontmoetingen met andere honden. 

Bestijgt je puberende reu een andere hond, dan kun je hem daar even weghalen en aanlijnen. Op die manier zorg je ervoor dat hij weer kalmeert.

In de puberteit komt er een hoop op zowel hond als begeleider af. Je hond kan er niets aan doen dat hij even door zijn hormonen gestuurd wordt of dat hij door een angstfase heen gaat. Je hond heeft in deze periode veel begeleiding nodig en af en toe zal er echt een beroep op je geduld worden gedaan.

Je kunt veel problemen in deze fase voorkomen door je omgeving goed te blijven scannen, goed vooruit te blijven kijken en denken. Weet je dat je zo verderop in je wandeling op een stuk komt waar altijd heel veel wild loopt? Lijn dan je hond van tevoren aan zodat hij niet de kans krijgt om zijn neus achterna te lopen. Staat er bezoek gepland en is je puber op het moment een beetje opdringerig in het begroeten van mensen? Houd hem dan even apart tot het bezoek rustig zit. 

Managen van zijn omgeven. 

Voor een heleboel nare ervaringen, die ze kunnen opdoen tijdens de puberteit, geldt dat voorkomen echt beter is dan genezen. Als je je hond goed kent, bewust met hem bezig bent en oog hebt voor de omgeving, dan kun je veel situaties zien aankomen. Dat geeft je de tijd om te handelen vóórdat het misgaat.

De puberteit is soms een pittige fase, maar hij gaat echt weer over. Alles wat je voor deze fase hebt aangeleerd, lijkt weg te zijn, maar dat is zeker niet zo. Na de puberteit zal je merken dat alles ‘het nog doet’, mits je in deze fase rustig doorzet en oefent. Zorg ervoor dat je voorbereid bent, een goede portie geduld hebt en dat je een gezonde hoeveelheid humor op voorraad hebt!

Houd vol, het is een fase!

2 Comments

  1. Wij hebben een boxer van nu net 6 maanden e is onze 7de Boxer Spike, ook 2 mopsjes.
    Onze vorige Boxer Job hebben we inlaten slapen op 12 jarige leeftijd, altijd Boxers en mopsen gehad dus zonder konden we niet.
    Dus we willen wel een beetje ondersteuning hebben.
    Zijn vader is RUS LA FLER COLT fokker Erik Fick uit Beugen Wordanus in kennel.
    Moeder Gemma van de APENMOLEN. In huis opgevoed.3 jaar een nest van 7 pups 4 reutjes en 3 teefjes
    Spike is ontstuimig blij en wat hij in zijn bol heeft zal gebeuren ,ook heel lief.
    Als er bezoek komt vind hij sommige leuk en sommige niet en laat dat merken door kleiding vast te pakken .
    Buiten op uitlaatveld met honden en mensen gaat alles goed, behalve als ze kleine hondjes optillen springt hij er tegen op en hapt hij naar de eigenaar.
    Jammer dat door Corona de trainingen niet doorgaan, met 6 maanden zou hij naar een gehoorzaamheids training gaan.

    Misschien kun je wat tips geven.
    Groetjes Cokkie Hpman

    Cokkie Jos Hopman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *