Wat is een jonge hondendag. 

Een Jonge hondendag is een laagdrempelige show voor, zoals de naam het al doet vermoeden, jonge honden, en in dit geval alleen maar jonge boxers. En oké, ook een paar oudjes. 

Het is voornamelijk een leuke en gezellige dag waarin je misschien wel de broertjes en zusjes van jouw boxertje terug kan zien. Ook is de fokker vaak aanwezig, en misschien neemt deze dan de moeder en of vader mee van het nest.  Het is vooral een show waarin jonge boxers kunnen wennen en fokkers kunnen kijken wat een bepaalde reu of teef vererft om deze wellicht zelf ook eens in te zetten. 

Daarnaast is het natuurlijk een geweldig socialisatie moment! Zoveel mensen, en zoveel andere honden zien, is een mooi leermoment. Bovendien zijn alle aanwezigen gewend aan het onstuimige gedrag van een boxer(pup). 

Na afloop krijg je van de keurmeester een mooi verslagje van zijn bevindingen, dus weet je wat de echte kenner van jouw pup vind. Misschien heb je wel een toekomstige kampioen in huis! 

Je kan vragen stellen aan andere eigenaren, of fokkers. Kortom, het is meer dan alleen maar rondjes rennen in de ring.

Waar moet je allemaal aan denken met een JHD?

Allereerst moet je een boxerpup hebben met een stamboom. Helaas zijn alle andere boxers uitgesloten van deelname. Ook witte boxers kunnen niet op elke JHD meedoen, dit is een keus van de organisatie. Gelukkig zie je tegenwoordig wel veel meer mogelijkheden om ook de witte boxers in te kunnen schrijven. Meestal nog wel voor spek en bonen. 

Vervolgens moet je jezelf met je boxer inschrijven. Vaak staat in de aankondiging wel hoe en waar je dat moet doen. Je ontvangt dan een lijst met vragen als bijvoorbeeld de gegevens van de fokker, van de eigenaar,  en de gegevens van de boxer zoals de leeftijd, kleur en geslacht. Aan de hand van dat kun je kiezen in welke klasse je hem of haar  wilt of moet inschrijven. Maar ook dingen die je kunt terug vinden op het stamboom welke je bij de koop van de pup hebt ontvangen. Ze vragen naar het chipnummer, dat is een lang nummer wat begint voor een Nederlands gefokte pup met 528140000 en dan nog 6 andere cijfers. Een pup uit het buitenland heeft een ander begin nummer, dat is het landnummer. Zo weet iedereen waar de pup weg komt. Ook willen ze het NHSB nummer hebben. Dit is het nummer waarmee de pup staat ingeschreven bij de Raad van Beheer, oftewel, kennelclub. Dit is het Stamboom nummer. Dit zijn 7 nummers. 

Als je alle gegevens hebt ingevuld, kun je kijken hoeveel geld je moet overmaken. Het rekeningnummer staat er vaak bij vermeld. Zet in de omschrijving het NHSB nummer en eventueel de stamboom naam. Zodat de ontvanger makkelijk kan zien wie wel en nog niet betaald heeft. 

Je ontvangt dan een bevestiging van je inschrijving. 

En dan is het wachten tot de dag. Kijk van te voren goed waar de show plaatsvindt. Vaak is dit op een stuk grasland of bij een Kringgroep van de boxerclub op het terrein. Kom op tijd, ruim voordat de show begint. Je moet van te voren nog je ringnummer ophalen bij het secretariaat, en uitzoeken in welke ring je moet als er meerdere ringen zijn. Ook moet je al je spulletjes klaarzetten, en je pup van te voren nog even goed uitlaten als je een lange autorit achter de rug hebt. 

Het kunnen voor je pup lange en vermoeiende dagen zijn. Hem dan even rust kunnen geven is wel fijn. Een bench mee brengen is dan handig. Zorg ook dat je een beschut (zon en of regen) plekje hebt waar je deze kan neerzetten. Een grote parasol of beter een partytent is erg handig. 

Neem ook voor je zelf stoelen mee waar je lekker op kunt zitten. 

Zorg ook goed voor de inwendige mens. De meeste kringgroepen welke een JHD organiseren hebben ook een kantine waar je drinken en eten kunt kopen. Dit is voor hen een mooie gelegenheid voor extra inkomsten zodat ze hun vereniging kunnen blijven bekostigen. Uiteraard is niet ieders portemonnee even groot dus is het niet verboden om eigen eten en drinken mee te brengen. 

Denk wel even om de hond. Breng een drinkensbak mee, en een fles water. Ook als de pup nog meerdere keren per dag moet eten is het meebrengen van zijn eten belangrijk. Zorg er wel voor dat je niet net voordat je de ring in moet hem of haar vol laat eten of drinken. Dan liever even wachten tot je klaar bent. 

Ook uitlaten en spelen met andere honden niet vlak voordat je de ring in moet doen. De jonge honden zijn dan moe om daarna nog te staan shinen in de ring. Ook dat voor na die tijd bewaren. 

Welke outfit trek je aan? 

Neem een mooie ketting en een mooie nette looplijn mee voor in de ring. Probeer brede halsbanden en flexi lijnen te voorkomen.  Zorg dat de oogjes schoon zijn en haal nog even snel de losse haren van zijn lijf. 

Zorg dat je ringnummer goed zichtbaar is voor de keurmeester. Je kan met een veiligheidsspeld het op je jas of t shirt spelden, je kan ook een speciaal hoesje kopen welke je om je bovenarm kunt bevestigen, of met tape bevestigen. Het maakt niet uit, als het nummer maar zichtbaar is en het blijft zitten. 

Jijzelf moet natuurlijk ook aan een aantal dingen denken. Trek goede schoenen aan waar je ook nog wel een rondje in kan rennen. Slippers zijn dan niet geschikt. Voor de rest zijn er weinig eisen, trek aan waar je je lekker in voelt en dus ook een stukje kan rennen. 

De ring in.

In de regel houden ze de volgorde aan wat in de catalogus staat, deze krijg je met je ringnummer bij het secretariaat. Dit gaat per klasse, op nummervolgorde. HEt verschilt per show als ze eerst gaan plaatsen ( 1 ™ 4) of dat ze alleen de 4 beste gaan selecteren en dat deze later terug moeten komen. Houd dus goed in de gaten wanneer jouw klasse de ring in moet.  Zorg dat je op tijd klaar staat. Gemiddeld reken je 5 minuten per hond welke voor je zijn, zo kun je een beetje inschatten hoe laat je klaar moet staan. 

Eenmaal in de ring ga je op nummer volgorde staan. Een voor een worden de aanwezige boxers gekeurd. Luister goed naar de ringmeester, dat is de meneer die de keurmeester helpt in de ring, en kijk goed naar de aanwijzingen die de keurmeester geeft.  Iedere keurmeester heeft zijn eigen ritueel. Soms moet je eerst met elkaar lopen, soms wordt er eerst gekeurd en na tijd lopen. 

Als je eerst moet worden gekeurd, houd je afstand in de ring, 3 meter tussen elke hond is echt niet gek. Vooral als ze wat ouder worden is niet iedere boxer nog even vriendelijk. Daarbij moet hij of zij zich druk maken zodat hij moe is geworden voordat hij gekeurd moet worden. 

Als je aan de beurt bent, wil de keurmeester hem of haar van alle kanten bekijken. Dit is het makkelijkste als de pup staat. Het is dan ook handig om dit alvast thuis te oefenen. Dit mag je doen met een speeltje, of met een voertje, het is maar net wat het beste werkt voor jullie.

De keurmeester wil goed de ogen bekijken en het gebit zien. Ook dat laatst is even iets wat je moet oefenen thuis. 

Als hij alles heeft gezien dan wil hij het gangwerk nog eens goed bekijken. Je moet hiervoor een keer rustig op en neer lopen, zodat hij het van voren en achter goed kan zien, en daarna een keer rond zodat hij het vanaf de zijkant goed kan zien. 

Hierbij moet de pup rustig aan de linkerkant draven en loop jij linksom tegen de klok in. Op die manier loopt de pup altijd aan de binnenkant en loop jij er niet voor. Hem leren aan de linkerkant te lopen is dan ook wel belangrijk. Ook het niet trekken is wel erg prettig. Als je klaar bent en de keurmeester alles heeft gezien, mag je weer achteraan aansluiten in de rij totdat iedereen is geweest. Dan even goed kijken en luisteren wat de ringmeester zegt. 

Als je tot de 4 beste behoort zul je dat op dat moment wel horen. Je moet dan aan het einde van de dag terug komen, of in hele uitzonderlijke gevallen, moet je dan nog even wachten voor de definitieve plaatsing. Hoe dan ook, de ringmeester zal je dit vertellen. 

Als je terug moet komen, of als je direct geplaatst wordt, begint alles weer van voor af aan. Behalve het individuele keuren, dit gebeurt tegelijk. Zorg er dus voor dat hij op dat moment gelijk weer netjes staat. De keurmeester zal langs komen, en eventueel vragen om nog eens te lopen, meestal gebeurd dit tegelijk. Als hij alles heeft gezien, begint de plaatsing van 4 naar de 1e plaats. Goed de keurmeester en de ringmeester in de gaten houden welke aanwijzingen ze geven. 

Als je als 1e bent geplaatst moet je nog steeds wachten, er komt dan nog een keuring voor de beste reu en de beste teef, daarna krijg je de plaatsing van de BOB, de beste van  de dag. 

Als nummer 2 moet je ook wachten tot deze plaatsing, het kan namelijk zo zijn dat de reu of teef die bij jou in je klasse 1e is geworden jij weer de ring in moet voor een reserve plaatsing. 

En zo komt er langzaam een eind aan een leuke en gezellige dag, waarin iedereen de mooiste en beste boxer weer meeneemt naar huis.

2 Comments

  1. 25 september is er een jonge honden dag waar ik graag naartoe wil om kennis te maken met fokkers.
    Wij zijn nl. op zoek naar een boxerpuppy.
    Ik kan echter nergens echt vinden op welk adres deze jonge boxerdag is.. en op welk tijdstip dit ongeveer begint.
    Kun je hier zonder aanmelding gewoon gaan kijken?

    Bij voorbaat dank voor uw reactie,
    Met vriendelijke groet,

    Rob Manders en Moniek de Groot

    Moniek de Groot

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *