Wat kosten de pups?

Is een van de meest gehoorde vragen van een fokker. 

Enerzijds begrijp ik deze vraag heel goed. Een pup kost geld, en je wilt natuurlijk voordat je verder gaat met het kopen van een lief klein schattig pupje weten hoe ver je in de buidel moet tasten voor dat kleine hoopje geluk. 

Maar aan de andere kant, beginnen de nekharen te rijzen als deze vraag als eerste gesteld wordt aan de fokker. Vaak worden mails en pb met enkel deze vraag niet eens beantwoord door de fokker. 

Iedereen wil een goede fokker, en een gezond pupje. Maar fokkers willen goede aspirant-eigenaren ontmoeten die goed voorbereid zijn. Wat is dan belangrijker, de prijs, of hoe gezond de ouderdieren zijn, en hoe de fokker zijn pups groot brengt, hoe de moederhond is?

Natuurlijk wil elke fokker je vertellen hoe veel zijn pups kosten. Maar een goede fokker heeft er zijn hele ziel en zaligheid in gestoken, heeft kosten noch moeite gespaard om dit nestje te kunnen verwezenlijken, en dan is de eerste vraag….. wat kosten de pups? 

Mag ik vragen wat jij per maand verdient?  

Directe vraag vind je niet? En dan antwoord geven aan een totaal vreemde. Dat is misschien nog wel vreemder.

Toch gebeurt dit regelmatig bij pup aanvragen. Nog voordat iemand zich heeft voorgesteld, of soms enkel ; “wat kosten de pups?”. 

Wij fokkers zijn mensen, hebben (als het goed is) emotionele binding met de pups. Ze zijn trots op hun kleine kruimeltjes, en hebben er veel liefde en vooral tijd ingestopt. Dat is onbetaalbaar als je daar een uurprijs of kostprijs aan gaat hangen. 

Wat kosten de pups? Is dat dan het eerste wat je wilt weten? 

Ben je op zoek naar de beste aanbieding? In dit geval, ben je bij een erkende stamboomfokker, die voor het welzijn van de moederhond en pups zorgt, aan het verkeerde adres. Wil je goedkoop een (boxer) pupje aanschaffen, dan verwijs ik je graag door naar een broodfokker, hier hoef je ook niet eens kennis te maken, kun je kiezen uit kleuren, rassen en leeftijden, en met mazzel brengen ze de pup ook nog bij je thuis als je vanaf achter je pc een pupje hebt uitgezocht. Maar kom niet klagen als achteraf blijkt dat het goedkope pupje doodziek blijkt te zijn en de fokker geen thuis geeft bij problemen. 

Kwaliteit, gezondheid en welzijn van de ouderdieren en pups kosten geld. Zo simpel is het!

Wat moet je dan vragen aan de fokker? 

Wil je niet weten hoe de gezondheidstesten van de ouders zijn, wil je daarmee niet weten hoe groot de kans is dat het pupje van je keuze ook ziek kan worden?
Wil je niet weten hoe oud de pups het nest mogen verlaten? Dus wil je niet weten of de pups veel te jong bij de moederhond vandaan gehaald worden? Wil je niet weten wie de vader is, om zo eventuele inteelt te kunnen uitsluiten?

Wil je niet weten wat ze eten, of als ze gevaccineerd worden of zijn?  En ontwormd? Wil je niet weten hoe de pups opgroeien en wat de fokker aan socialiseren doet? Wil je niet weten waar de pups opgroeien, en ook buiten komen? Wil je niet weten hoe een fokker met achteraf ontstane problemen omgaat? Wil je niet weten of er een contract bij zit wat je vertelt wat je rechten maar ook plichten zijn bij een koop? Wil je niet weten wat het karakter van de moederhond is, zodat je een inschatting kan maken hoe de pups zich zullen ontwikkelen? Wil je niet weten hoeveel nesten de moederhond al heeft gehad of nog gaat krijgen? Wil je niet weten of jij wel bij de pup zijn karakter past?

Verantwoord gefokte stamboompups kosten geld, veel geld. 

Tegenwoordig liggen de prijzen tussen de 2000 en 2500 euro per pup. Ongeacht welke kleur of geslacht. 

Zo dat gezegd hebbende wil ik nu weten; wie ben jij? 

5 Comments

 1. Ik vind het belangrijker dat je gezonde pup in huis haalt waar je jaren lang plezier van hebt
  Tuurlijk een hoop geld maar daar is wel alle kosten en liefde aan mee gegaan
  Heb je dat er niet voor over koop dan geen pup maar aub niet bij een broodfokker!!!!!
  Zelf heb ik een herplaatser gehad lief beest maar allerlei kwalen overleden toen ze 8 was
  Nu weer herplaatser voormalig fokteef 2 nesten per jaar onderkant is uitgelubberd en aan de pijnstilling al 4 jaar vanwege een slechte achterkant dus mensen denk aub na
  Koop een pup bij een goede fokker!!!!!

  Yolanda Schultz
 2. Als boxerliefhebber krijg ik ook kippenvel bij die vraag. Ik zag het pas nog. Deel een berichtje van een goeie fokker dat er nog pups beschikbaar zijn. Buiten de gekende hartjes kwam meteen de vraag. Wat kosten ze…..
  Zelf hebben we vaak herplaatsers, maar af en toe een pup. Bij de laatste pup hoefde ik geen vragen te stellen. Ik kende de fokker, kende de moederhond en had al mee gekregen wie de vader van de pups was.
  We waren al lang blij dat we in aanmerking kwamen voor een pup.
  Ik vond wat het ons ging kosten minder belangrijk. En natuurlijk, vraag je dat op een gegeven moment. Dat is ook logisch.
  Dat eenmalige bedrag is voor velen ook best veel om in 1 X op te hoesten. Maar dat is toch niks vergeleken bij wat je toekomstige huisgenootje achteraf gaat kosten. Voer, speelgoed, mand, bench en dan spreken we nog niet van de dierenarts.
  Denken dienenden daar ook aan? Dat vraag ik me dan af.
  Want het is zeker niet die aankoopsom die belangrijk is, maar veeleer de rest want …. een hond heb je biet voor even, maar voor heel je leven, toch.

  Nicole
 3. En toch snap ik de vraag wel….de laatste boxer die wij hadden kostte destijds €750,-…, ik raakte alleenstaande en ik wilde heel graag een boxer…, deze koste toen €1250,- dat had ik niet, wilde wel graag een hondje. Ik heb nu een andere lieverd, maar ooit komt er weer een boxer. En, ja, één met stamboom!!

  Jeannette
 4. Helemaal mee eens!Wij zijn een gezin bestaande uit 3 en staan op een wachtlijst voor ons 4de gezinslid.
  We hebben de lijst van st hubertus en erkende fokkers bekeken in t begin van onze zoektocht naar een fokker van boxers, zodat we zeker zouden zijn dat we een goede pup en vertrouwensband met de fokker zouden krijgen.
  Ons eerste contact verliep dan ook via mail waar we onszelf voorstelden en onze Gezinssituatie, ook waarom we graag een boxerpup zouden willen. We hebben zelfs niet gevraagd hoeveel we moesten betalen…dat kwam in t antwoord van de fokker die uitvoerig beschreef hoe hij te werk gaat en zijn Gezinssituatie.
  We hadden onmiddellijk een fijn gevoel bij deze fokker.
  Via WhatsApp en Facebook volgen we t reilen en zeilen…
  En worden we op de hoogte gehouden…want je wil toch alles weten van waar je toekomstig hondje vandaan komt?!
  Wij wachten dus “geduldig” af …

  Wendy, Tom, Jody

Comments are closed.