De winter is weer in het land en de temperaturen duikelen naar beneden, het weer wordt guurder en kouder. Ik heb mijn dikke truien, sjaals en de winterjas en echt, ook de gewatteerde skibroek ūüėČ al uit de kast gehaald om mij te beschermen tegen de kou. Buiten gekomen, spelen mijn boxers in de sneeuw en happen naar de neer dwarrelende vlokjes. Ze lijken er ogenschijnlijk, in tegenstelling tot mij, geen last van te hebben. Maar is dat ook echt zo, en denk ook jij aan je hond als je naar het weerbericht kijkt?

Is de boxer bestand tegen koude winters?

Rassen uit koude streken, zoals de Siberische husky, de Alaska-malamute of de Pyreneese berghond, zijn gebouwd om de kou te weerstaan, ze¬† hebben een dikke, en dicht ingeplante, vacht en ondervacht. Chihuahua‚Äôs, yorkshireterri√ęrs en leeuwhondjes, om er maar enkele te noemen, hebben een minder dichte vacht en hun kleine lichaampjes maken ze daardoor gevoeliger voor de kou.

Maar hoe zit dat nu met onze boxers? De boxer heeft een  gladharige vacht met korte stevige dekharen zonder ondervacht. Hierdoor hebben boxers het eerder koud dan andere honden.

Daarnaast speelt ook de leeftijd en conditie mee in de  weerstand tegen de kou;

  • Zeer jonge honden en puppen zijn kleiner en lopen daardoor lager bij de grond waar het nog kouder is, maar ook in sneeuw hebben de kleintjes nadeel. Ze worden nat omdat ze met hun lijfjes door de sneeuw of nat gras moeten, en daardoor nog sneller afkoelen.
  • Oudere honden (met artrose) bewegen doorgaans minder veel waardoor ze in de kou snel kunnen afkoelen, wat dan weer een nadelig gevolg kan hebben op de gewrichten, bij kou (en vocht) kunnen deze al snel stijf en gevoelig worden. Hierdoor kunnen ze sneller vallen en gewond raken. Ook kan de pijn agressie veroorzaken.
  • Magere honden hebben meer te vrezen van de kou dan honden met een normale conditie. De kachel laten branden om warm te blijven kost voor honden veel energie,¬† in tegenstelling tot de zwaarlijvigen hebben ze geen vetreserves die ze kunnen gebruiken om zich warm te kunnen houden.
  • Zwaarlijvige honden hebben dan wel de reserves, maar hebben het dikwijls door hun omvang moeilijker om te blijven bewegen en hebben daardoor soms meer last van de kou.
  • Aandoeningen zoals diabetes, hartproblemen, nierproblemen en hormonale stoornissen maken dat een hond moeilijker zijn lichaamstemperatuur kan regelen. Dieren met deze aandoeningen zijn dus gevoeliger voor kou. Hou hier rekening mee.

Het is beter niet te lang in de kou te blijven met deze honden en als je gaat wandelen en ze ergens moeten rusten neem dan iets mee waar ze onderweg op kunnen liggen. Moeten ze lang buiten zijn, of in de auto tijdens trainingen, dan kan een hondenjasje geen overbodige luxe zijn. Bedenk wel dat een hond zijn warmte vooral verliest via zijn oren, zijn voetzolen en zijn adem. Een jasje is dus geen garantie dat hij het niet koud krijgt. 

Buiten is het koud, binnen brand de kachel

Als jij naar buiten gaat in de winter, dan trek je vast je jas aan, en bij binnenkomst gaat deze weer uit… toch? Onze instant wintervacht.¬† Helaas hebben honden deze luxe niet. Het is een feit dat de meeste boxers het liefst de hele dag bij de kachel liggen. Lekker warm.

De levenswijze van de boxer heeft ook veel invloed op zijn vermogen om de kou buiten te trotseren: een hond die in de stad leeft en het hele jaar binnen zit, is gevoeliger voor temperatuurschommelingen dan een boxer dat meestal buiten leeft.

Van nature hebben honden een winter en een zomervachtje. Wij hebben dat ook, als de eerste zonnestraaltjes stralen gaat de hele wintergarderobe naar de zolder, en hangen de eerste zomer outfits al weer in de kast te wachten op de “echte” zomer. Bij honden gaat dat net zo, door onze centrale verwarming¬†binnen die ‘s winters hoog staat, is de¬†lucht in huis erg¬†droog¬†en er is kunstmatige verlichting in¬†huis, hierdoor weet de hond niet goed als het nu winter is of zomer gaat worden.¬† Hierdoor kan zijn rui verstoord raken. En verliezen ze nog meer haren dan normaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *