De Lassie mythe

Op tv zijn veel films en reclames te zien waarin honden vanuit een instinct “werken” voor de baas. Waarin het lijkt dat de hond alles doet zonder voorafgaande training, en alles doet vanuit haar plichtsbesef en dienstbaarheid voor zijn familie. En daar niets voor terug vraagt, enkel de liefde van de mens . Altijd worden deze honden afgespiegeld als trouwe verdediger van de familie. Ook wel de “Lassie Mythe” genoemd.

In deze films is een wereld gecreëerd wat in niets lijkt op de werkelijkheid. Mensen zijn op die momenten vergeten dat de hond ook een acteur is! Een acteur welke voor de film een kunstje laat zien. Vanuit mijn ervaring met honden in films, weet ik dat er een lang traject aan vooraf gaat voordat “de take” goed is, verschillende opties worden besproken om de hond er op zijn best uit te laten zien, nooit zien wij dat de hond in de film beloond wordt! Betekent dit dat de hond dit allemaal doet om dat wij zijn ”baas” zijn, en dit uit respect voor ons doet?

Taboe op belonen ?

Het is heel belangrijk om realistisch te blijven kijken naar onze honden, en de verwachtingen die wij van ze hebben. Het idee dat honden moeten gehoorzamen en de mens te dienen enkel en alleen omdat wij de “baas” zijn, frustreert mij. Wat is dat toch onder de honden eigenaren? Waarom zou je niet mogen belonen voor goed gedrag? Is dit schaamte? Waarom wil men niet met koekjes over straat?

Veel mensen vinden dus dat een hond vanuit respect voor de eigenaar, en dus de leider is, moeten gehoorzamen, als blijkt dat de hond dit niet snapt, en in de ogen van de eigenaar het gezag ondermijnd, gaat men vaak nog harder werken om hun leiderschap te bevestigen. Er worden corrigerende middelen aangeschaft, en hond onvriendelijke technieken gebruikt om respect voor ons af te dwingen. Vaak zijn deze methoden ook zeer schadelijk voor de vertrouwensrelatie met de hond, omdat ze veelal gebruik maken van angst en pijn en daardoor een conflict uitlokken om gedrag te onderdrukken.

Vaak geven al die corrigerende middelen korte successen, en zullen bij sommige eigenaren het gevoel van macht geven. Maar is het veilig en werkt het? En de grootste vraag; brengt het je de Lassie hond? Het antwoord is NEE, sterker nog, het zal de vertrouwensband tussen jou en je hond alleen maar verzwakken, en in sommige gevallen conflicten kunnen teweeg brengen.

Trainen!

Een film hond / acteur personage, bestaat niet, het is een fictief beeld. Het zijn honden die een reeks van complexe handelingen hebben aangeleerd, op een zeer hond en baas vriendelijke methode. Er gaan vele uren van training aan vooraf! Alles in kleine stapjes, dusdanig geconditioneerd dat de honden in elke situatie weten wat ze moeten doen om dat KOEKJE te krijgen.

De film honden worden veelal getraind door middel van clickertraining, en beloningen als voer en speeltjes. Complexe handelingen zoals op de tv te zien zijn worden stap voor stap spelenderwijs aangeleerd. Maar het draait niet alleen om koekjes en speelgoed, het gaat vooral over het ontwikkelen van kennis hoe honden leren en het investeren van de tijd om een vertrouwensrelatie op te bouwen met je hond.

TEAMBUILDING! Daar gaat het om.

Opportunisten

Honden zijn net als orka’s , vogels en wij mensen wezens die niets doen wat geen nut voor ze heeft. Sterker nog ze vliegen en zwemmen gewoon weg als je deze wilt corrigeren! Ik zal zeker meer mijn best doen als ik voor mijn werkzaamheden betaald zou worden, dus waarom zouden mijn honden dit niet doen? Hoelang zal jij nog met plezier naar je werk gaan als je er niet voor betaald zou krijgen?! En je baas alleen maar moppert dat je niet goed genoeg bent…

De positieve bekrachtigers hoeven niet enkel de koekjes en speeltjes te betekenen. Ga op zoek wat voor jou hond de ultieme beloning is. Voor sommige honden is de beloning voor het niet trekken aan de lijn dat ze los mogen en vrij mogen snuffelen, voor andere honden is een verbale beloning voldoende bij het rustig naast je gaan zitten voor het oversteken of aanlijnen. En een spel kan de jackpot zijn voor honden die snel reageren bij het hier roepen!

Geniet van al die kleine succesjes! Zodat jullie samen kunnen genieten! Zeg nu eerlijk, dat is toch veel leuker dan continu je “gezag” waar te moeten maken, met als resultaat dat de hond angst voor je krijgt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *