ik word al benauwd bij de gedachte….

Toch gebeurd dit bij veel van onze geliefde boxers.  Op veel fora, zie ik foto’s voorbij komen van die lekkere smoeltjes. Omdat ik boxers fok, zijn dat meer boxers dan andere rassen 😉 Het valt mij op dat veel mensen het onderstaande Syndroom niet herkennen bij hun geliefde boxer. Maar ook andere rassen met korte snuiten kunnen deze aandoening hebben.

Met de neus op de feiten

Even snel een een check;  Snurkt jouw boxer in meer of mindere mate? Hijgt hij snel, en is hij snel buiten adem? Of heb je een “te” rustige pup. Misschien moet jij  je boxer eens met de neus op de feiten drukken…. Want wellicht dat jouw boxer lijd aan het Brachycephaal Obstructief Syndroom of te wel het BOS Syndroom.

Wat is bos?

Kortsnuitige rassen  zoals bijvoorbeeld de boxer , hebben een relatief korte bovenkaak, Alle kortsnuitige rassen hebben in meer of mindere mate moeilijkheden met ademhalen door de anatomie van de schedel.  Dat kan variëren van licht snurken tot ernstige obstructie van de luchtwegen.

Bos is een aangeboren afwijking, een complex van aandoeningen aan de voorste luchtwegen. Ze kunnen allemaal tegelijk voorkomen maar dat hoeft niet, of in ieder geval niet in die mate dat ze klachten veroorzaken. De anatomische afwijkingen die tot de moeilijke ademhaling kunnen leiden zijn;

    •       Vernauwde neusgaten
    •       Te lang en/of dik zacht gehemelte
    •        Vergrote amandelen
    •        Afwijkende bouw van het strottenhoofd
  •        Te smalle luchtpijp

Hoe herken ik bos?

De eerste symptomen zijn makkelijk te herkennen voor elke eigenaar, dit zijn de te dichte neusgaten, en daardoor krijgt de hond te kleine neusopeningen. Deze moet dan als het ware door een rietje ademhalen.

Een oplettende fokker kan dit eerste symptoom op de leeftijd van ca. 5 weken al opmerken. De puppen welke lijden aan het Bos syndroom zijn rustiger dan de broertjes en zusjes, zijn eerder uit gespeeld, en eten minder, of minder snel, verslikken zich en braken. Een oplettende fokker zal het gedrag herkennen. Door te luisteren naar het ademen van de puppen en te kijken hoe de neusvleugels bewegen bij het inademen. De pup ademt in en de neusvleugels klappen dicht, gevolg, de luchtstroom wordt afgebroken door de dichtgeslagen neusvleugels, daardoor moet de  pup de rest van zijn ademtocht door de bek doen. Bij normaal ademhalen zul je geen geluid horen.

Met een te lang zacht gehemelte wordt  deze als het ware de keel in gezogen waardoor de ademweg blokkeert. Hierbij ontstaat er nog meer zwelling en irritatie in het keelgebied waardoor de hond het steeds benauwder krijgt.

Wat kan je er aan doen?

Jonge honden kunnen vanaf de leeftijd van 16 weken geopereerd worden. In milde gevallen zal de operatie in eerste instantie een neusvleugel correctie toegepast worden.  Het doel van deze ingreep is de instroomopening voor de lucht vergroten. Dit is een simpele ingreep waarmee de neusopening vergroot zal worden, door een stukje weg te halen dat de opening blokkeert.

Een echte verademing voor de pup en je zal deze direct zien veranderen in zijn gedrag! Bij de neusvleugel correctie zie je 2 kleine hechtdraadjes in de neusvleugeltjes zitten, welke na 10 dagen er uit gehaald kunnen worden. Als je dit op jonge leeftijd laat doen zal je later als de pup volgroeid is  er niets meer van zien.

Bij ernstiger en regelmatige klachten van flauwvallen, hoesten en kokhalzen is de behandeling afhankelijk van de ernst van de afwijkingen. Een neusvleugel correctie en inkorten van het zachte verhemelte kan bij deze honden tot drastische verbeteringen leiden. Bij het inkorten van het verhemelte wordt er meer ruimte gecreëerd en voorkomt het steeds op en neer klapperen van het verhemelte wat op die manier extra irritatie en dus zwelling in de keel veroorzaakt.

Kijk eens naar je boxer, herken je het Bos syndroom?

Let eens op deze aandoening. Het kan het leven van een boxer een stuk aangenamer maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *