Ik verbaas me er vaak over dat je als pup eigenaar je pup door iedereen geaaid “moet” worden, onder het mom van “socialiseren”…

Wat is dat toch?

Een pup moet je socialiseren, en met die gedachten neem je deze mee naar plekken waar veel verschillende mensen komen, vreemd geluiden en dingen te horen en zien zijn. Dit moet, vooral in de eerste maanden van een puppy leven, de pup moet positieve ervaringen hebben met een veelvuldigheid aan prikkels.

Prikkels als voorwerpen, dieren, maar ook mensen, in verschillende uiterlijke verschijningen. Groot, klein, met baard, brillen, wandelstokken, kinderwagens, lange jurken, kinderen, fietsers en joggers. Maar socialiseren hoeft niet per definitie te betekenen dat ze direct contact moeten hebben hiermee, het enkel zien, kan al voldoende zijn om een positieve of een neutrale ervaring te hebben. En vooral deze neutrale ervaring is vrijwel onmogelijk te hebben als je met je pup op stap gaat.

Socialiseren

Trots als je bent, en met alle goede bedoelingen om je pup goed op te voeden, neem je hem mee naar markten, winkels, en de populaire tuincentra’s . Maar eenmaal binnen, vallen mensen ter plekke voor je op de knieën, al klappend in de handen inclusief idiote kusgeluidjes om de pup maar bij hen te krijgen zodat ze vervolgens deze kunnen vastpakken en zeer uitbundig een aai over de bol kunnen geven… want hé, hij moet socialiseren toch?

Aaien,? eerst vragen……

Waar is het fatsoen gebleven? Leren wij onze kinderen niet dat ze eerst moeten vragen? En hoeft dit niet meer als je volwassen bent en is het zo dat als de “hond” er lief en schattig uit ziet er geen reden is tot vragen en is een persoonlijk bezit dan opeens een publiek bezit? Helemaal verbolgen zijn de meeste mensen als ik stug doorloop. De reacties die je op dat moment van ze krijgt, zijn vaak alles behalve vriendelijk… Gezellig hoor, zo een rondje tuincentrum…..

HALLOOOOO!!,

Het is mijn pup, en ik wil NIET dat iedereen haar roept, vastpakt, aait en naar zich toe lokt en vervolgens ook nog laat opspringen. Ik voed mijn eigen hond op, dank u….

…………… hoe leuk en schattig de pups er ook uitzien, ze worden groot, en mijn opvoeding begint NU, simpel omdat goed gedrag makkelijker is aan te leren dan ongewenst gedrag is af te leren.

  • Ik wil namelijk niet, dat mijn volwassen hond naar iedereen toe loopt, om aandacht te krijgen, opspringt, omdat hem dat als pup altijd iets heeft opgeleverd.
  • Ik wil een hond die op mij gericht is en aandacht voor mij heeft, en niet voor zijn omgeving.
  • Ik wil een hond die kinderen, fietsers, joggers, wandelaars en voorbijgangers met rust laat.
  • Ik wil een sociale hond!

Als ik dit dan vertel, dan kijken mensen je met open mond aan alsof ze water zien branden, en de meesten zijn met stomheid geslagen, want, ja, daar hebben we nooit bij stil gestaan, …..

IK WIL EEN NIET AAIEN VESTJE!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *