“ You can only get out what You put in”

Gezellig de haard brand, de tv staat aan, Luna ligt op de bank tegen ons aan. Op tv zien we een prachtig pupje voorbij lopen. In een flits gaat de gedachten; wat zou dat leuk zijn een pupje van Luna er bij, ze is immers zo lief en mooi.

Helaas is het fokken van honden niet altijd “rozengeur en maneschijn”.

Als u als pupkoper bij de fokker van uw keuze een pup uitzoekt om mee naar huis te nemen, heeft u vaak niet gezien en gehoord wat de nadelen zijn van een nestje puppen. Vaak zien kopers het nestje liggen en beginnen te tellen en rekenen. Meestal gaat alles goed, en kunt u genieten van uw nestje. Maar net zo vaak gaat het mis! Laat dit stukje een Eye-opener zijn om weloverwogen een nestje te fokken met uw “Lana”.

De keerzijde van de medaille

Mooie websites vol foto’s van kampioenen, pronkend met bekers en gewonnen titels. Groots wordt er aangekondigd dat er een nestje op komst is, op social media worden foto’s getoond van een hoog drachtige teef, ze moet nog een week dragen, er wordt gespeculeerd over het aantal pups dat de teef zal werpen. De duimen gaan omhoog, voor een flotte bevalling zonder complicaties.

Bij een verstoorde dracht kunnen de pups tot aan de 33e dag geresorbeerd worden; daarna treed abortus op. Bij resorptie worden de vruchten geheel “opgenomen” en zal men weinig of niets waarnemen bij de teef. Bij abortus ziet men vaak een groene of zwarte uitvloeiing met vruchtdelen. Mogelijke oorzaken hiervan kunnen zijn, een slechte conditie teef, foetale defecten, orgaanafwijkingen teef (bv. Hartgebrek), cysteuze endometrium hyperplasie (CEH, afwijkende eierstokken, infecties ( bacteriën, virussen), trauma.

Dag 63 precies volgens het boekje, bevalt de teef van een prachtig nest zonder complicaties, geen doodgeboren puppen, onvolmaakte puppen, open gehemelte of hazenlippen, op het eerste gezicht lijkt alles goed.

Problemen die bij de geboorte kunnen voorkomen zijn; Niet vorderende bevalling, dit kan verschillende oorzaken hebben, een dwarsliggende pup, weeën zwakte door te weinig aanmaak van het hormoon oxytocine, te weinig calcium in het bloed kan eclampsie (moederwaanzin) veroorzaken (kan ook nog tijdens het zogen ontstaan) of teveel puppen zodat de baarmoeder niet kan samentrekken. Ademhalingsproblemen door bv. Het zwemmerssyndroom ( kan tot dat de pup gaat staan nog ontstaan) of door vocht in de longen door bv. te lang vastzitten. Daarnaast kan het zijn dat er afwijkingen zijn als bv, een walruspup of waterpup genoemd, deze puppen kunnen in formaat en gewicht toenemen tot wel over een kilo!

De puppen drinken de eerste biest ( colostrum) goed, dit is erg belangrijk voor de afweer van de puppen. De biest is rijk aan voedingsstoffen en antistoffen. Het is heel belangrijk dat de pup binnen 48 uur hiervan drinkt, omdat dan alle antistoffen ( gloulines) nog onveranderd door de darmwand opgenomen kunnen worden in het bloed. Na 48 uur sluit de darmwand zich als het ware af. Wanneer je de pup binnen die 48 uur kunstmelk geeft, bestaat de kans op fatale afweerreacties.

Het niet drinken van puppen, of de teef heeft geen melk zijn problemen die direct na de geboorte kunnen optreden andere problemen die NA de geboorte kunnen optreden zijn;

Baarmoederontsteking, is geheel ongebruikelijk na een bevalling, achtergebleven placenta’s

op puppen kunnen eveneens een baarmoederontsteking veroorzaken. Bij niet tijdig ontdekken van dit kan dit tot vergiftiging van de teef betekenen, wat haar uiteindelijk het leven zal kosten. Eclamptie, ( calcium tekort) Ze gaan waggelen, omvallen, en de lichaamstemperatuur kan tot gevaarlijke waarden oplopen. Melkklieronteking, de melkstrengen van de teef voelen hard, warm tot heet aan, en is zeer pijnlijk. Het kan zelfs gebeuren dat de uier openspringt en het pus er uit komt. Het mag duidelijk zijn dat dit geen prettig gezicht is en zeer pijnlijk voor de teef. In deze gevallen is het nodig de puppen geheel van de moeder te scheiden en deze zullen dan met geflest moeten worden. Dit is een tijdrovend klusje als er meerdere puppen zijn, even rekenen, gemiddeld bent u per pup 10 tot 15 minuten bezig, de eerste weken moeten ze om de 2 a 3 uur de fles hebben. Stel u heeft een nestje van 8 puppen….. dan bent u klaar met de laatste en kunt u met de eerste weer beginnen. Het spreekt dan ook voor zich dat vooral maar liever nog de gehele periode iemand thuis is, het is onmogelijk in deze gevallen het nest goed te verzorgen als u ook nog uw dagelijkse werkzaamheden heeft.

Het is een heerlijk gezicht als de puppen lekker liggen te trappelen om de melkgift te stimuleren, als alles goed gaat en de puppen groeien goed, de moeder is rustig, dan is het hebben van een nestje het mooiste wat er is. En is het zeker in de eerste weken genieten van de ontwikkelingen die ze doorgaan. Het t verdriet is dan ook zeer groot als na een paar dagen de puppen minder worden, ze sloom worden, niet meer drinken en kermen. Op deze momenten breekt de hel los voor elke fokker. Je staat als fokker volkomen machteloos als je te maken krijgt met het “fading puppysyndroom”

Af en toe komt het voor dat puppen om een onbekende reden sterven. Een dergelijke pup huilt/piept aan een stuk door en is binnen 24 uur dood. Dit schijnt bij 20% van de geboren puppen voor te komen. Naast het FPS kan de oorzaak ook het CHV1 zijn ( Canine Herpes Virus) Zoals de naam al aangeeft betreft het een virus, wat niet met AB op te lossen is! In deze gevallen kan u enkel de temperatuur verhogen in de ruimte waar de puppen verblijven zodat deze een lichaamstemperatuur krijgen wat tegen de koorts temperatuur aanzit. De puppen worden ontzettend onrustig, en voor een fokker is het dan ook alle “hens on deck” om ze te redden. Bij CHV1 sterven vaak alle pups binnen een paar dagen. In alle gevallen is het raadzaam om bij puppysterfte deze ter autopsie aan te bieden. In sommige gevallen is het verschil tussen een CHV1 en een bloedvergiftiging van een pup haast niet te zien door een onervaren DA of fokker, alleen als u een van de 2 heeft meegemaakt, weet u de verschillende symptomen te herkennen. Echter hoopt niemand het mee te maken als je als fokker te maken krijgt met een van bovenstaande complicaties. Dus bedenk u goed als u een “gelegenheid” nestje wilt fokken met “Lana”. Er is een keerzijde….. en dan is dat leuke nestje opeens een heel anders dan u had verwacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *