Snuffelen
Als ik met mijn boxers loop, dan, mogen ze bij mij de route bepalen die ik loop. Je komt dan op plekken waar je normaal niet zou zijn geweest. De wandeling voor mijn boxers is dan ook een echt uitje waar we alledrie van genieten. In alle rust lopen we soms uren in het bos rond te scharrelen.
Ze mogen links en recht snuffelen, en bospaadjes ontdekken. Soms ga ik er gewoon even bij zitten, omdat ze dan klaarblijkelijk een heel interessant geurtje hebben ontdekt. Soms doe ik ook nog eens een zoekspelletje met ze en verstop ik brokjes in het hoge gras, tussen de blaadjes of tussen de takken en boomstronken. Zo is de wandeling voor mijn boxers een ware verrijking. En geniet ik volop als ik zie dat zij ook genieten.
Ik weet dat de meeste boxers deze luxe niet hebben, en sommige het moeten doen met een vast rondje in de buurt, waar ze soms geërgerd worden weggetrokken op het moment dat ze even te lang blijven staan bij dat ene boompje. Om maar te zwijgen hoe de meeste eigenaren er naast lopen. Druk bezig op hun telefoon, of met een humeur die van het gezicht afstraalt als ze “weer” de hond moeten uitlaten.
Ik denk ook dat snuffelen een van de meest genoemde ergernissen is van de hondeneigenaren tijdens een wandeling. Tijd om hier eens een boekje over open te doen. Wat is snuffelen, hoe doen ze dit en vooral waarom doen honden dit?


* De hond heeft ca 150/220 miljoen reukcellen. De mens maar 10 miljoen.
* 1 reukcel gaat gemiddeld 30 tot 60 dagen mee.
* 1 reukcel heeft 10x zoveel reukharen als een mens.
* Het reukslijmvlies is bij een hond 17x groter dan bij een mens.
* Een hond heeft ongeveer 1000 verschillende geurreceptoren. Onze tong heeft maar 4 receptoren, zout, zuur, zoet en bitter.
* Een normale ademhaling van de hond is ca. 15x pm, bij het snuffelen kan het oplopen naar 200x. Een mens zou dan hyperventileren.
* De hond kan tegelijk in en uit ademen
* De hond heeft nog een 2e reukorgaan naast de neus; Het Vomeronasaal orgaan of anders genoemd “Spot van Jacobsen”, Deze ruikt voornamelijk Feromonen en heeft 100 verschillende receptoren. Je herkent het ruiken met dit orgaan vast wel als je ooit een reu hebt zien klappertanden of zien “likken” bij een plasje van een loops teefje. Het is niet echt het oplikken van het plasje maar hij drukt met de tong de geur naar dit orgaan. Je kan het vergelijken met het reukorgaan van een slang. De tong gaat snel in en uit, en op die manier ruikt de slang.

Hoe vertaalt dit zich tot ons mensen? Wij mensen leven in een kleuren wereld. Wij zijn dus vooral gericht op beelden, kunnen verschillende kleurnuances onderscheiden. Honden leven in een geurenwereld. Ze beleven de omgeving op een heel andere wijze dan wij mensen. Ze halen hun informatie uit verschillende geuren die echt overal zijn.
Je kan het vergelijken met het lezen van een boek. Het checken van social media, of het lopen door een winkelstraat.Wij mensen, en dan voornamelijk de vrouwen onder ons 😉, kijken veel links en rechts op het moment dat we door een winkelstraat lopen. Kleine boetiekjes, grote modehuizen, interieurzaken noem maar op. Het is heel moeilijk om niet even te kijken. En als je een stapje verder gaat, loop je dat leuke kledingzaakje binnen, en scan je met je ogen snel naar de voor jou aantrekkelijke kleuren, en vervolgens begin je aan dat rek alle kledingstukken 1 voor 1 te bekijken totdat je de juiste blouse hebt gevonden in de juiste maat. Herkenbaar?
Is het realistisch om door een winkelstraat te lopen en niet op of om te kijken? Niet je Social media tijdlijn te bekijken? De meeste mensen doen dit meerdere keren per dag, soms om de 5 minuten? Is het dan voor je boxer een realistisch doel om hem niet meer te laten snuffelen?
Honden snuffelen om, zoals al eerder aangegeven, de omgeving te ontdekken. Het snuffelen geeft ze informatie over welke andere honden in de buurt lopen, zijn het reuen of teven, vormen ze een bedreiging, of zijn ze oké? Het geeft honden een bepaalde zekerheid, en meer controle over de omgeving.
Maar er zijn meer voordelen voor het snuffelen. Door het snuffelen geef je je boxer meer mentale uitdaging, hierdoor kan hij zich beter ontspannen en daardoor stress verlagen. Doordat zijn stresshormonen verlagen zal hij minder reactief reageren, omdat hij naast het verminderen van de stress ook meer informatie heeft over zijn omgeving en daarmee beter kan voorspellen wat er gaat gebeuren. En daarmee meer controle heeft op zijn omgeving.
Dus als je hem de controle durft terug te geven tijdens een wandeling zal dit jullie onderlinge band versterken en meer binding krijgen met je boxer. Daarnaast is het fascinerend om te zien hoe je boxer helemaal op kan gaan in zijn geurenwereld. De verschillen te zien in het ruiken. Geef hem gewoon die 5 minuten extra om zijn boek te lezen en te ontspannen.
Hoe ziet jouw wandeling er uit met je boxer? Heb je een vaste route? Kan en mag hij los lopen? En hoe zit het met snuffelen? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen.

Hoe vertaalt dit zich tot ons mensen? Wij mensen leven in een kleuren wereld. Wij zijn dus vooral gericht op beelden, kunnen verschillende kleurnuances onderscheiden. Honden leven in een geurenwereld. Ze beleven de omgeving op een heel andere wijze dan wij mensen. Ze halen hun informatie uit verschillende geuren die echt overal zijn.
Je kan het vergelijken met het lezen van een boek. Het checken van social media, of het lopen door een winkelstraat.Wij mensen, en dan voornamelijk de vrouwen onder ons 😉, kijken veel links en rechts op het moment dat we door een winkelstraat lopen. Kleine boetiekjes, grote modehuizen, interieurzaken noem maar op. Het is heel moeilijk om niet even te kijken. En als je een stapje verder gaat, loop je dat leuke kledingzaakje binnen, en scan je met je ogen snel naar de voor jou aantrekkelijke kleuren, en vervolgens begin je aan dat rek alle kledingstukken 1 voor 1 te bekijken totdat je de juiste blouse hebt gevonden in de juiste maat. Herkenbaar?
Is het realistisch om door een winkelstraat te lopen en niet op of om te kijken? Niet je Social media tijdlijn te bekijken? De meeste mensen doen dit meerdere keren per dag, soms om de 5 minuten? Is het dan voor je boxer een realistisch doel om hem niet meer te laten snuffelen?
Honden snuffelen om, zoals al eerder aangegeven, de omgeving te ontdekken. Het snuffelen geeft ze informatie over welke andere honden in de buurt lopen, zijn het reuen of teven, vormen ze een bedreiging, of zijn ze oké? Het geeft honden een bepaalde zekerheid, en meer controle over de omgeving.
Maar er zijn meer voordelen voor het snuffelen. Door het snuffelen geef je je boxer meer mentale uitdaging, hierdoor kan hij zich beter ontspannen en daardoor stress verlagen. Doordat zijn stresshormonen verlagen zal hij minder reactief reageren, omdat hij naast het verminderen van de stress ook meer informatie heeft over zijn omgeving en daarmee beter kan voorspellen wat er gaat gebeuren. En daarmee meer controle heeft op zijn omgeving.
Dus als je hem de controle durft terug te geven tijdens een wandeling zal dit jullie onderlinge band versterken en meer binding krijgen met je boxer. Daarnaast is het fascinerend om te zien hoe je boxer helemaal op kan gaan in zijn geurenwereld. De verschillen te zien in het ruiken. Geef hem gewoon die 5 minuten extra om zijn boek te lezen en te ontspannen.
Hoe ziet jouw wandeling er uit met je boxer? Heb je een vaste route? Kan en mag hij los lopen? En hoe zit het met snuffelen? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *