Snuffelen
Als ik met mijn boxers loop, dan, mogen ze bij mij de route bepalen die ik loop. Je komt dan op plekken waar je normaal niet zou zijn geweest. De wandeling voor mijn boxers is dan ook een echt uitje waar we alledrie van genieten. In alle rust lopen we soms uren in het bos rond te scharrelen.
Ze mogen links en recht snuffelen, en bospaadjes ontdekken. Soms ga ik er gewoon even bij zitten, omdat ze dan klaarblijkelijk een heel interessant geurtje hebben ontdekt. Soms doe ik ook nog eens een zoekspelletje met ze en verstop ik brokjes in het hoge gras, tussen de blaadjes of tussen de takken en boomstronken. Zo is de wandeling voor mijn boxers een ware verrijking. En geniet ik volop als ik zie dat zij ook genieten.
Ik weet dat de meeste boxers deze luxe niet hebben, en sommige het moeten doen met een vast rondje in de buurt, waar ze soms geërgerd worden weggetrokken op het moment dat ze even te lang blijven staan bij dat ene boompje. Om maar te zwijgen hoe de meeste eigenaren er naast lopen. Druk bezig op hun telefoon, of met een humeur die van het gezicht afstraalt als ze “weer” de hond moeten uitlaten.
Ik denk ook dat snuffelen een van de meest genoemde ergernissen is van de hondeneigenaren tijdens een wandeling. Tijd om hier eens een boekje over open te doen. Wat is snuffelen, hoe doen ze dit en vooral waarom doen honden dit?


* De hond heeft ca 150/220 miljoen reukcellen. De mens maar 10 miljoen.
* 1 reukcel gaat gemiddeld 30 tot 60 dagen mee.
* 1 reukcel heeft 10x zoveel reukharen als een mens.
* Het reukslijmvlies is bij een hond 17x groter dan bij een mens.
* Een hond heeft ongeveer 1000 verschillende geurreceptoren. Onze tong heeft maar 4 receptoren, zout, zuur, zoet en bitter.
* Een normale ademhaling van de hond is ca. 15x pm, bij het snuffelen kan het oplopen naar 200x. Een mens zou dan hyperventileren.
* De hond kan tegelijk in en uit ademen
* De hond heeft nog een 2e reukorgaan naast de neus; Het Vomeronasaal orgaan of anders genoemd “Spot van Jacobsen”, Deze ruikt voornamelijk Feromonen en heeft 100 verschillende receptoren. Je herkent het ruiken met dit orgaan vast wel als je ooit een reu hebt zien klappertanden of zien “likken” bij een plasje van een loops teefje. Het is niet echt het oplikken van het plasje maar hij drukt met de tong de geur naar dit orgaan. Je kan het vergelijken met het reukorgaan van een slang. De tong gaat snel in en uit, en op die manier ruikt de slang.

Hoe vertaalt dit zich tot ons mensen? Wij mensen leven in een kleuren wereld. Wij zijn dus vooral gericht op beelden, kunnen verschillende kleurnuances onderscheiden. Honden leven in een geurenwereld. Ze beleven de omgeving op een heel andere wijze dan wij mensen. Ze halen hun informatie uit verschillende geuren die echt overal zijn.
Je kan het vergelijken met het lezen van een boek. Het checken van social media, of het lopen door een winkelstraat.Wij mensen, en dan voornamelijk de vrouwen onder ons 😉, kijken veel links en rechts op het moment dat we door een winkelstraat lopen. Kleine boetiekjes, grote modehuizen, interieurzaken noem maar op. Het is heel moeilijk om niet even te kijken. En als je een stapje verder gaat, loop je dat leuke kledingzaakje binnen, en scan je met je ogen snel naar de voor jou aantrekkelijke kleuren, en vervolgens begin je aan dat rek alle kledingstukken 1 voor 1 te bekijken totdat je de juiste blouse hebt gevonden in de juiste maat. Herkenbaar?
Is het realistisch om door een winkelstraat te lopen en niet op of om te kijken? Niet je Social media tijdlijn te bekijken? De meeste mensen doen dit meerdere keren per dag, soms om de 5 minuten? Is het dan voor je boxer een realistisch doel om hem niet meer te laten snuffelen?
Honden snuffelen om, zoals al eerder aangegeven, de omgeving te ontdekken. Het snuffelen geeft ze informatie over welke andere honden in de buurt lopen, zijn het reuen of teven, vormen ze een bedreiging, of zijn ze oké? Het geeft honden een bepaalde zekerheid, en meer controle over de omgeving.
Maar er zijn meer voordelen voor het snuffelen. Door het snuffelen geef je je boxer meer mentale uitdaging, hierdoor kan hij zich beter ontspannen en daardoor stress verlagen. Doordat zijn stresshormonen verlagen zal hij minder reactief reageren, omdat hij naast het verminderen van de stress ook meer informatie heeft over zijn omgeving en daarmee beter kan voorspellen wat er gaat gebeuren. En daarmee meer controle heeft op zijn omgeving.
Dus als je hem de controle durft terug te geven tijdens een wandeling zal dit jullie onderlinge band versterken en meer binding krijgen met je boxer. Daarnaast is het fascinerend om te zien hoe je boxer helemaal op kan gaan in zijn geurenwereld. De verschillen te zien in het ruiken. Geef hem gewoon die 5 minuten extra om zijn boek te lezen en te ontspannen.
Hoe ziet jouw wandeling er uit met je boxer? Heb je een vaste route? Kan en mag hij los lopen? En hoe zit het met snuffelen? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen.

Hoe vertaalt dit zich tot ons mensen? Wij mensen leven in een kleuren wereld. Wij zijn dus vooral gericht op beelden, kunnen verschillende kleurnuances onderscheiden. Honden leven in een geurenwereld. Ze beleven de omgeving op een heel andere wijze dan wij mensen. Ze halen hun informatie uit verschillende geuren die echt overal zijn.
Je kan het vergelijken met het lezen van een boek. Het checken van social media, of het lopen door een winkelstraat.Wij mensen, en dan voornamelijk de vrouwen onder ons 😉, kijken veel links en rechts op het moment dat we door een winkelstraat lopen. Kleine boetiekjes, grote modehuizen, interieurzaken noem maar op. Het is heel moeilijk om niet even te kijken. En als je een stapje verder gaat, loop je dat leuke kledingzaakje binnen, en scan je met je ogen snel naar de voor jou aantrekkelijke kleuren, en vervolgens begin je aan dat rek alle kledingstukken 1 voor 1 te bekijken totdat je de juiste blouse hebt gevonden in de juiste maat. Herkenbaar?
Is het realistisch om door een winkelstraat te lopen en niet op of om te kijken? Niet je Social media tijdlijn te bekijken? De meeste mensen doen dit meerdere keren per dag, soms om de 5 minuten? Is het dan voor je boxer een realistisch doel om hem niet meer te laten snuffelen?
Honden snuffelen om, zoals al eerder aangegeven, de omgeving te ontdekken. Het snuffelen geeft ze informatie over welke andere honden in de buurt lopen, zijn het reuen of teven, vormen ze een bedreiging, of zijn ze oké? Het geeft honden een bepaalde zekerheid, en meer controle over de omgeving.
Maar er zijn meer voordelen voor het snuffelen. Door het snuffelen geef je je boxer meer mentale uitdaging, hierdoor kan hij zich beter ontspannen en daardoor stress verlagen. Doordat zijn stresshormonen verlagen zal hij minder reactief reageren, omdat hij naast het verminderen van de stress ook meer informatie heeft over zijn omgeving en daarmee beter kan voorspellen wat er gaat gebeuren. En daarmee meer controle heeft op zijn omgeving.
Dus als je hem de controle durft terug te geven tijdens een wandeling zal dit jullie onderlinge band versterken en meer binding krijgen met je boxer. Daarnaast is het fascinerend om te zien hoe je boxer helemaal op kan gaan in zijn geurenwereld. De verschillen te zien in het ruiken. Geef hem gewoon die 5 minuten extra om zijn boek te lezen en te ontspannen.
Hoe ziet jouw wandeling er uit met je boxer? Heb je een vaste route? Kan en mag hij los lopen? En hoe zit het met snuffelen? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen.

2 Comments

  1. Leuk om te lezen, ik herken deze manier helemaal. Enya is nu 3 jaar en in huis een zeer relaxte boxer. Zij mag met uitlaten altijd snuffelen en ruiken zo lang als ze wil (ik vind het echt fascinerend om te zien hoe ze de geurtjes bestudeerd, zo geconcentreerd en minutieus) Als ik haar uitlaat dan is dat haar tijd (ze moet ff haar e-mailtjes lezen zeggen wij altijd😀) zeker vijf keer per week ga ik naar een losloopgebied. Ik wissel af tussen een stuk of vier verschillende . Heerlijk om haar zo druk bezig te zien met stokken sjouwen, rennen en ruiken. Haar eerste en laatste rondje van de dag is standaard en dat vindt ze prima, het laatste rondje is echt ff plas doen en dan draait ze zelf al om, zo van terug naar mijn bed. Verder probeer ik vaak een rondje ‘anders’ in de wijk zodat er telkens iets nieuws te ruiken is. De dagen dat ze niet een uurtje los kan lopen is een vreemd rondje een must. Wij denken dat deze manier van uit laten haar in huis helemaal relaxed laat zijn. Soms zeggen we zelfs tegen elkaar ‘hebben we wel een hond’ 😀. Er zijn van die dagen dat het weer echt vreselijk is en dan is uitlaten echt ff omdat het moet maar dan doe ik in huis een of ander snuffel of zoek spel met haar. Wij zijn gepensioneerd dus hebben alle tijd, maar ik ben ervan overtuigd dat snuffelen een must is voor honden.

    Groetjes Enya en Regien

    Regien Veldhoen
  2. Ik neem Bölles mee naar kantoor en in mijn uur durende pauze laat ik hem alle plekjes in Maastricht besnuffelen die hij wil besnuffelen. Ik weet nu precies welke routes ikin een uur kan lopen én Bölles de gelegenheid heeft om te snuffelen waar en hoe lang hij wil. Gevolg, ik kan hem om 17.00 uur wakker maken om naar huis te mogen gaan 😁 Thuis, we wonen aan de bosrand, snuffelt hij zich ook af het toe het licht uit zijn ogen. En elke keer als ik hem zie klappertanden, word ik steeds nog verliefder op hem. Laat ze maar lekker snuffelen ja!! Leuk stuk om te lezen. Dankjewel.

    Priscilla

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *