Je kent dat wel, zo een heerlijk stukje chocolade waar je zo intens van kan genieten. Voor mij is dat met stip de 70% pure chocolade. Heerlijk gewoon. 

Maar voor honden is chocolade puur vergif, en als je dan in de ochtend beneden komt en je vind dit op de vloer…. dan gaan toch wel de alarmbellen rinkelen


Voor mij was dit vanochtend realiteit. Eerst was het zaak om de “dader” te vinden. Na een grondige inspectie, lees ruiken, om te ontdekken wie van de twee deze reep soldaat heeft gemaakt. Gevolgd door een rekenformule hoeveel gram chocolade hij tot zich heeft genomen en wat dit betekend in combinatie met zijn gewicht. Hoe lang is het geleden, en hoe is zijn gedrag nu?

Gelukkig zijn er op het internet vele betrouwbare rekenformules beschikbaar waar je kan berekenen als je de dierenarts moet bellen. In zijn geval, zou hij met normale pure chocolade in het oranje gebied uit komen, en met pure cacao absoluut in rood. Met 70 % pure chocolade zou hij er dus ergens tussen in zitten. 

Ik besloot het zekere voor het onzekere te nemen, en te kiezen voor een bezoekje aan de dierenarts voor een injectie met braakmiddel, ipv af te wachten en misschien later op de dag hem aan het infuus te moeten leggen.

De injectie werkte aardig snel, binnen 5 minuten begon hij te kwijlen en was duidelijk niet lekker. Ach arme …. Binnen een half uur had hij zijn hele maaginhoud eruit gewerkt. Geen herkenbaar chocolade gevonden maar wel een donkerbruine verdachte kleur. Wat eten van de avond ervoor, en later nog een stuk kussenvulling wat hij vermoedelijk 2 week eerder naar binnen had gewerkt. Nu 4 uur later is meneer weer helemaal de oude en mag hij straks weer wat eten als hij wil. Geen chocolade deze keer.

Maar waarom is chocolade nu zo giftig voor honden? 

XTC

Je kan chocolade vergelijken met XTC voor honden. Ze kunnen hyper worden, hun hartslag versnelt en krijgen hartritmestoornissen, en bij te veel, een overdosis, kan het hart het zelfs begeven. 


Dat komt door een stofje die erin zit. Theobromine, dit is een stof die door mensen makkelijk kan worden afgebroken, maar in een hondenlichaam niet.  Theobromine behoort, net als cafeïne, tot de methylxanthines. Na het eten van chocolade worden de methylxanthines door de maag en darmen opgenomen en gaan via de bloedbaan naar de lever. In de lever worden de methylxanthines verwerkt en vervolgens worden de afvalstoffen via de urine uitgescheiden. Het uitscheiden van de afvalstoffen wordt bemoeilijkt omdat de afvalstoffen tijdens hun weg naar buiten, opnieuw in de bloedbaan worden opgenomen (vanuit de blaas en de darm).

Als regel kan je aannemen dat hoe donkerder de chocolade, hoe hoger de Theobromine hoeveelheid per gram chocolade. Witte chocolade bevat geen theobromine, een pure chocolade bevat veel meer theobromine per gram chocolade. Pure cacao bevat nog meer per gram, en is daardoor nog giftiger dan bv pure chocolade.

Symptomen

De symptomen die je kan waarnemen kunnen variëren van milde verschijnselen van braken tot diarree, en de hond kan meer gaan drinken en plassen. Bij ergere vergiftigingen kan de hond onrustig worden en opgewonden, krijgen spiertrillingen, hartkloppingen en eventueel epileptische aanvallen.

Gelukkig is het met mijn mannetje met een sisser afgelopen. 

Een betrouwbare rekenformule vind je hier;

http://veterinaryclinic.com/chocolate/calc.html

Laten we hopen dat je het nooit hoeft te gebruiken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *