Met enige regelmaat lopen in Facebookland discussies gaande over wel of geen stamboom, en bijbehorende meningen over pup prijzen en gezondheid dusdanig uit de hand dan veel beheerders van groepen topics moeten sluiten of verwijderen. Zonde eigenlijk want er staan ook veel waardevolle reacties is die dan tezamen met veel onzin weer verloren gaan. 

In deze blog, die ik grotendeels heb geschreven als reactie op een soortelijke escalerende topic wil ik feiten schetsen die te maken hebben met stamboom fokkers en pretnestjes. Het blijkt dat er nog veel onwetendheid is onder de kopers, en nog heel veel fabels de wereld regeren. 

Een hond kost geld, en de aanschaf van een een boxer pup is nog maar het begin. De prijs van een pup is een zaak tussen de koper en de fokker. Vanuit de rasvereniging is er geen adviesprijs voor pups vastgesteld. De prijzen verschillen tussen fokkers dan ook wel aardig. Gemiddeld liggen de prijzen voor een met zorg gefokte pup tussen de 1000 en 1500 euro.

Sommige fokkers vragen minder, omdat ze een lagere prijs voldoende vinden. De hoogte van de pupprijs wil niet per definitie zeggen dat een pup meer of minder is. Toch zal ik hier proberen uit te leggen wat het verschil in prijs kan zijn.

Wat is het verschil tussen rashonden fokkers, pretnestjes, hobbyfokkers en broodfokkers?

Het verschil tussen deze fokkers is vooral de reden dat er gefokt word. Ligt bij de een de nadruk op snel veel geld verdienen, bij de ander is dat het ras verbeteren en zal kosten noch moeite sparen bij de totstandkoming van een nest pups.

Met of zonder stamboom?

Er is degelijk een verschil in pups met stamboom en pups zonder stamboom.Een fokker die fokt met stamboom, heeft zich naast de wettelijke verplichtingen te houden aan nog meer regels opgelegd door de Raad van beheer (RVB), welke de Nederlandse boxerclub (NBC) of Boxer Vrienden nederland (BVN) moeten “controleren”. Althans daar willen ze naar toe. Nu voert dit grote overkoepelende orgaan controles uit op gebied van voornamelijk gezondheid en welzijn van de ouderdieren. 

Om een stamboom voor de pups te krijgen. Ben je als fokker  “verplicht” je te verbinden aan de RVB. Deze geeft namelijk de officiële stambomen uit. Het maakt dan niet uit als je een kennelnaam hebt of niet. De regels die ze vervolgens opleggen aan de fokkers, zijn onder andere de leeftijd van de teef voordat zij haar eerste nest mag hebben, het aantal nesten dat ze in haar leven mag hebben en hoeveel tijd er tussen elk nest moet zitten. Net als bij de reu, vanaf welke leeftijd een reu mag dekken. 

Daarnaast staat er in welke combinaties niet mogen, vader/ dochter, broer en zus, noem maar op.  Als ook de voorzieningen die de ouderdieren moeten hebben, in maten van eventuele kennels en hoeveelheid daglicht ze moeten krijgen. Het een en ander is te lezen op de site van de raad van beheer, zoek dan even naar het kynologisch reglement. Deze regels zijn algemeen voor elk ras. 

Naast deze algemene regels hebben de rasverenigingen nog een aantal aangescherpte regels daar aan toegevoegd. Het Verenigingsfokreglement (VFR). Hier staat voornamelijk in welke gezondheidstesten de ouder dieren en op welke leeftijd moeten hebben ondergaan. Welke afwijkingen zorgen voor uitsluiting van fok, en welk karakter een fokdier moet hebben. Iedereen wil immers een boxer die zich ook gedraagt als een boxer…. toch? Het reglement is te lezen op de site van de rasvereniging. Iedere fokker die zich verbindt aan een van deze 2 rasverenigingen ( NBC of BVN) dient zich te houden aan deze extra regels. 

Wil dat dan zeggen dat een stamboom garantie geeft op een gezonde pup? NEE!! zeker niet. Iedereen moet zich realiseren dat er gefokt word met levende dieren, en in de natuur kan er altijd iets fout gaan ook al heeft de fokker nog zo zijn best gedaan om een en ander uit te sluiten door selectief te fokken. Een stamboom geeft NOOIT garantie voor een gezonde boxer! 

Wat is het voordeel van een stamboom?

Een fokker die zonder stamboom fokt, hoeft zich niet aan deze regels te houden. Kan in theorie een teef vanaf haar eerste loopsheid inzetten voor een nest tot aan dat ze op hoge leeftijd is en geen pups meer kan geven. Niemand die dit zal en kan controleren. Wie zal dan zeggen hoeveel nesten deze teef heeft gehad?

Nu wil ik niet zeggen dat alle zonder stamboom fokkers dit doen, zeker niet. Maar geeft heel zwart wit aan wat in het ergste geval kan gebeuren. En dit is ook het probleem met broodfokkers. Deze teven krijgen aan de lopende band pups, en niemand weet hoeveel nesten betreffende teef heeft gehad. 

Fokkers welke zonder stamboom fokken kunnen elke reu en teef gebruiken wat ze maar willen, zonder ook maar 1 gezondheids of karaktertest te hebben gedaan. Hoe zien de heupen er uit? De rug en wat dacht je van het hart? Deze screening zal 9 van de 10 niet laten doen. Het is dan in mijn ogen dan ook russische roulette. Daarbij, weet je never niet wie de ouders waren van de moeder of vaderhond, sommige reuen zijn zo populair dat het heel goed kan dat in sommige gevallen halfbroer en halfzus een nestje krijgen. Niemand zal het weten want je hebt er geen controle op. 

Daarbij KAN het een verschil zijn dat bij een pretest de fokker in kwestie geen verstand heeft van de ontwikkelingsfasen van een pup, en geef ze eens ongelijk. Voor een eenmalig nestje gepland of niet gepland, gaat men niet eerst tig seminars, lezingen en cursussen volgen. Oke oke, bij veel fokkers met stamboom zijn die er ook niet. Maar de kans is groter dat bij een fokker die langer pups fokt, er meer kennis is over pups dan bij de fokker die eenmalig een nestje heeft. En zeg niet dat dit onbelangrijk is. Iedereen weet dat een goede socialisatie vooral in het begin de basis is voor de rest van zijn of haar leven. En dat gaat verder dan enkel een werpkist in de kamer zetten! 

Wat is een stamboom?

Iedere eigenaar van een teef met stamboom, kan een stamboom aanvragen voor het nest dat is gedekt door iedere willekeurige reu met stamboom. Het stamboom is immers niets meer en niets minder dan een afstammingsbewijs. Een geplastificeerd a4tje waarop je kan lezen wie de ouders zijn, de grootouders enz.. Ook kan je lezen wat de HD uitslagen zijn van de honden in de lijn van jouw pup, helaas nog geen vermelding van hart of spondylose uitslagen.

Als je er in geïnteresseerd bent kun je met wat google werk zelf heel veel info van het internet halen over betreffende ouder dieren. Alles wat je maar belangrijk vind. gezondheid, welzijn, enz.
Maar dat is het ook! Het is geen gezondheidscertificaat. MAAR geeft je wel heel veel inzicht in de lijnen waardoor jezelf een inschatting kan maken als de pup gefokt is volgens de normen die jij wenst.

Prijsverschil tussen fokkers.

Wat vervolgens het verschil zal maken in prijs tussen 2 stamboom pups is natuurlijk in THEORIE, helemaal niets. Iedere fokker is er vrij in om te vragen voor zijn pups wat hij of zij wil, of wat eerder al werd geschreven, wat hij vind dat zijn pups waard zijn, aannemende dat ook alle gezondheidstesten in beide nesten gelijk zijn. (hart, spondy en HD, ZTP of FGK), Een contract maakt in deze helemaal niet uit, wettelijk gezien moet je als fokker, ook al fok je maar 1 x een nestje, voldoen aan een aantal wettelijke bepalingen en ben je verantwoordelijk voor je eigen fokproduct.

Verschillen kunnen zijn als het gaat met welke ouderdieren er gefokt is. Zijn dit “zomaar” een reu en een teef met stamboom geweest of is het een bloedlijn die in Nederland nog niet veel voorkomt dus zo de boxer populatie “gezond” te houden en te zorgen dat deze niet te veel met elkaar verwant is. Er zijn dus fokkers die naar de eerste de beste reu gaan om de hoek, of fokkers die er meer als 2000 kilometer voor rijden om “vers” bloed naar Nederland te halen. Teven net zo, ikzelf heb een teef uit Rusland geïmporteerd met een “prijskaartje” die nog ver boven de aan deze blog verbonden prijzen ligt.

Verder zijn er uiteraard verschillen in het aantal shows dat een fokker met zijn ouderdieren loopt. Vele kilometers in binnen en buitenland worden gereden, vervoerd in speciale bussen geschikt en veilig zijn voor vervoer van honden. Dergelijke bussen liggen hoger in de wegenbelasting, en de aanschaf van veilige autokennels is ook niet niets.  De fokker wil zeker weten dat zijn teef of reu voldoet aan het rasstandaard van de rasvereniging, en daarmee zeker weet dat zijn boxer op een boxer lijkt en hiermee niet zal zorgen dat het ras over een paar jaar niet meer op een boxer lijkt….

Een verschil kan ook zijn in alle aanpassingen die in huis zijn gedaan om het zo voor de pups zo comfortabel mogelijk te maken om ze zo een zo goed mogelijke start te kunnen geven of gebied van gezondheid en socialisatie. Veilige puppyren, en comfortabele werpkisten voor de teef en haar kroost. Camera’s en temperatuur en vochtigheidsregelingen zijn niet onbekend bij veel fokkers. Daarnaast zijn er uiteraard nog verschillen in de directe omgeving, waar worden de pups grootgebracht, op oude kranten of krijgen ze lekkere warme dekens?

Bij het opgroeien van de pups kunnen er nog veel meer verschillen zijn. Zo zijn er fokkers die hun pups bij het afspenen vers vlees geven, ik hoef je niet uit te leggen dat dat duurder is als een zak puppy brokken. De reden dat fokkers vers vlees voeren ga ik nu niet op in, maar is wel degelijk van belang en enige verdieping voor een koper hierin kan al veel verschil maken. Net zo dat het verschil maakt als je fokker de pups titert of er gewoon een enting in jast. 

Aan alle keuzes die een fokker maakt hangt een prijskaartje. Zo maakt de fokker ook de keus om wel of niet thuis te blijven en vrij te vragen van zijn of haar werk. Vakantie of snipperdagen om het nest groot te brengen zijn indirect ook kosten. Belangrijk om te weten voor een koper. Een nest heeft veel zorg nodig, en een nest dat 8 weken aan zijn lot is overgelaten zal heel anders gesocialiseerd zijn als een nest waar iemand 24/7 aanwezig is. 

Dit zijn maar een paar dingen die een verschil kunnen zijn. Iedereen kan vast nog wel wat verschillen bedenken op gebied van gezondheid en welzijn. 

Wat zegt de hoogte van de pupprijs?

De hoogte van de pupprijs zegt NOOIT iets over de kwaliteit van het nest op welk gebied dan ook! Het geeft geen garantie dat bij een dure pup alle omstandigheden optimaal waren. Iedere fokker bepaald namelijk zijn eigen prijs. Net zoals iedere koper zelf mag bepalen wat hij of zij wil betalen voor een pup, en wat voor hem belangrijke punten zijn om een fokker te selecteren. Je koopt immers geen pakje boter, je koopt een levend dier, waarvan je het liefste minstens 12 jaar wilt genieten zonder problemen op gezondheid of karakter.

Winstberekening?

wat is het eerste wat jij deed? Tellen?

Nu nog als laatste een stukje over de winst waar veel kopers vaak over vallen. Iemand die geen weet heeft wat er allemaal komt kijken bij het fokken van een nestje boxerpups, gaat al snel rekenen, 5 pups maal pup prijs…. En de eurotekens worden zichtbaar in hun ogen. Laat ik, als je ook zo denkt, je even uit de droom helpen. In het meest gunstige geval gaat alles volgens het boekje en kom je aardig weg met de basiskosten van een nestje.

Kosten vooraf;

 • aanschaf teef
 • trainingen voor FGK of ZTP volgens het VFR, denk aan tijd, lidmaatschap vereniging, gereden kilometers om te gaan trainen.
 • shows, inschrijfgeld, hotelovernachtingen en gereden kilometers.
 • dierenarts kosten als medicatie bij ziekten, entingen, ontworming, alles om de teef gezond te houden. 
 • voeding, de teef moet natuurlijk wel in topconditie blijven voor haar toekomstige taak. 
 • gezondheidsscreeningen die verplicht zijn als Heup en rug foto’s en hart dopplers. 
 • Lidmaatschap rasvereniging, en eventueel aanvraag kennelnaam bij de RVB/ FCI
 • aanschaf werpkist, vetbedden en andere zachte dekens, warmtelamp, weegschaal, basisuitrusting voor een bevalling als slijmzuigers en thermometers, puppyren, speelgoed enzv. 
 • eventuele kennelnaam registratie

En als blijkt dat de teef gezond is en geschikt voor het krijgen van een nestje, dan begint als het goed is eerst met uren zoeken naar een geschikte reu. De kosten die een fokker heeft nog voordat een teef pups heeft gekregen. 

 • kosten progesteron testen. 
 • reis en verblijfskosten voor naar de reu
 • kosten dekgeld
 • kosten dracht echo of rofo. 
 • kosten extra voeding voor de teef.
 • eventuele dierenartskosten rond de bevalling
 • vrij vragen rond de uitgerekende datum, minimaal een week, je weet immers nooit wanneer de teef gaat bevallen.

En dan ben je 9 weken verder en is de teef bevallen van een prachtig nest. Als alles volgens het boekje gaat zijn dit globaal een aantal kosten. 

 • opgenomen vrije dagen om voor moeder en pups te kunnen zorgen. 
 • eventuele dierenartskosten ter controle van moeder en pups. 
 • extra voeding voor de teef. 
 • hogere energie nota doordat de warmte lamp dag en nacht brand, de temperatuur in de kamer hoger ligt en de wasmachine minimaal 2 keer daags draait vanwege de extra wasjes voor verschoning van de kist.
 • En die extra wasjes met puppy was en bijbehorende haren werken niet in het voordeel van de levensduur van een wasmachine, dus afschrijfkosten voor de wasmachine
 • als de pups zelf gaan eten, komt het eten van de pups er ook bij, 
 • dierenarts kosten voor enting/titer en ontworming. 
 • kosten voor de raad van beheer voor DNA afname en stamboomregistratie. 
 • vele liters koffie voor pupkopers die langs komen. vele weekenden en avonden worden opgeofferd om pup bezoek te ontvangen. 

En dan heb ik het nog niet eens over alle uren die er in het opvoeden van een nest gaan zitten. Sommige fokkers slapen 3 weken lang naast de kist om voor moeder en pups te kunnen zorgen, nemen 8 weken vrij van hun werk. En dan is dit nog een schets van hoe het in het meest gunstige geval gaat. Bedenk je dat heel vaak een nest niet volgens het boekje gaat. De gekochte teef is niet geschikt voor fok, blijft leeg na een dekking, dat betekent nog een keer de kosten voor een dekking bij de volgende loopsheid. Stel dat de bevalling niet vordert en de teef een keizersnede nodig heeft? En geloof mij dat is nooit op de reguliere openingstijden maar altijd in het weekend en in de nachtelijke uurtjes.

Als de teef te weinig of geen melk heeft, iedere pup heeft in de eerste weken om de ca 2 uur melk nodig, en dat dan dag en nacht, reken maar uit hoeveel tijd dat kost naast een dagelijks huishouden. Als je een virus of andere ziekte in het nest krijgt, de extra dierenarts en onderzoeks kosten die dat meebrengt….. 

Nee het is niet allemaal winst. Iedereen die een eigen bedrijf heeft of belasting heeft moeten afdragen over de winst weet dat winst overblijft na aftrek van ALLE kosten. Dus daar tel je ook de kosten bij op die een fokker maakt startende bij de aanschaf van zijn of haar eerste teef!. aanschaf, dierenarts, voeding, cursus, enzv. en dus ook de vakantie en snipperuren die ingeleverd worden 😉 

Wat onder de streep staat, dat is winst! En geloof mij bij de meesten zal daar een – teken voor staan. Behalve bij de broodfokkers, maar he, dat weet iedereen, die hebben veel van bovenstaande kosten niet gemaakt. Maar denk eens na wat er onder de streep overblijft bij een pretnest? De eigen reu en teef zonder stamboom? zonder testen? zonder regels? Daar blijft ook met maar 450 euro meer over dan een stamboom fokker, dus wat is nu een broodfokker en wat niet? 

Wat zijn broodfokkers?

Veel broodfokkers zul je al niet eens meer herkennen aan de massa schuren vol pups in alle rassen en leeftijden. Nee deze zijn ook op zoek gegaan om hun handel nog te kunnen verkopen en deze vind je tegenwoordig gewoon in een rijtjes woning. Nogmaals zonder stamboom geen controle! Goed onderzoek doen voordat je een pup gaat kopen is heel belangrijk. Google de naam en vraag om ervaringen. Ga van te voren kijken bij een fokker en vraag naar de manier dat ze de pups grootbrengen. 

Hoe kies je nu een goede fokker?

Iedere fokker is vrij om te vragen wij hij of zij wil, pupprijs zegt dus niets over een fokker als deze goed of slecht is. Als koper moet je voor jezelf bepalen wat voor jou belangrijke punten zijn om op te selecteren, is dat prijs, prima is dat de prijs, niemand kan in je portemonnee kijken. Is dat de controle op het welzijn van moeder en pups? Oke dan moet je op zoek naar een pup met stamboom. Is dat bepaalde eisen op gebied van gezondheid, oke, dan moet je op zoek naar een fokker die hiermee aansluit aan jouw wensen. Daar ben je als koper  helemaal vrij in, en niemand kan je dat verbieden. Ga in ieder geval niet te overhaast te werk. Neem je tijd om uit te zoeken welke fokker aansluit bij jouw wensen.

Enkele cijfers voorgekomen uit een onderzoek

Ruim 75% van de eigenaren heeft een stamboom boxer.

Een kleine 24% heeft tussen de 750 en 1000 euro betaald, hieronder vallen veel herplaatsers en boxers aangeschaft ca 10 jaar geleden.

20% van de eigenaren heeft tussen de 1000 en 1250 euro betaald en een kleine 10 % tussen de 1250 en 1500, een enkeling zelfs boven de 1500 euro.

De gemiddelde verkoopprijs van pups is de laatste 4 jaar gestegen tot bedragen tussen de 1250 en 1500 euro, met een enkele uitschieter van 1500 +, iets wat gelijk opgaat met de gestegen kosten in de hedendaagse maatschappij. Pup prijzen zijn dus ook aan inflatie onderhevig.

Wat is voor jouw belangrijk om een fokker op te selecteren?


3 Comments

 1. Ik zou het bovenal fijn vinden als in de stamboom aangegeven staat hoe oud de ouders, broers/zusters, ooms/tantes, opa’s en oma’s zijn of zijn geworden. De leeftijd waarop onze boxers zijn overleden is ver onder de tien jaar, met stamboom. Te ver doorgefokt met stamboom? Vandaar mijn vraag: inzicht in de overlevingskans. Is niet zaligmakend meer geeft wel een indicatie.

  Pierre
  1. Hallo Pierre, Helaas is het niet mogelijk om de leeftijden van de ouders en voorouders op de stamboom te plaatsen omdat het stamboom van de pups wordt afgegeven op het moment dat er wellicht nog ouders leven. Wel is het uiteraard mogelijk om met de stamboom naam desbetreffende reu/teef en of fokker op het internet op te zoeken en te achterhalen hoe oud deze is geworden. Of uit te zoeken hoe oud nakomelingen zijn geworden uit voorgaande nesten. Een goede fokker zal dit ook weten van de lijnen die deze gebruikt. Dus voordat je een pup koopt kan je dit uiteraard ook vragen aan de fokker van je pup.De gemiddelde leeftijd waarop boxers komen te overlijden ligt tussen de 10 en 13 jaar. Helaas is dit een gemiddelde en zullen er ook boxers eerder overlijden. Dit kan te maken hebben met verschillende oorzaken. Te denken valt aan het leefmilieu, voeding, beweging enzv. Maar uiteraard ook aan erfelijk bepaald. Het bestuderen van het stamboom kan daar bij helpen. Probeer in 5 generaties geen familie te hebben. Dan zitje met het inteelt coëfficiënt op 0, en is er geen verwantschap. Uiteraard bied dit geen garantie. Want waarom worden nestgenootjes niet gelijke oud? Waarom komt de ene te overlijden op jonge leeftijd terwijl een nest broer of zus veel ouder is geworden ??

   In deze blog is er meer te lezen over het inteelt coëfficiënt ; https://www.boxerwereld.nl/2019/09/02/de-stand-van-zaken/

 2. Beste allemaal let wel op de hedendaagse Stambomen anno 2023 staan geen gezondheids uitslagen meer
  ook al geen behaalde titels meer van betreffende ouderdieren! heb hierover de rvb benaderd het kost de rvb te veel zoekwerk al die uitslagen zo doende grote schande maar het betekend nu wel dat je je Hond mag inzetten met bv een uitslag HD c of Hart 2 of nog erger wat hier ook gebeurd Spondylose gradatie 2 j l is een nestje geboren waarvan de moederhond Spondylose 2 heeft ! wordt toch niet vermeld op de nieuwe stambomen ook grote schande dat de NBC toestaat dat je deze ouderdieren mag inzetten voor de fok heb hierover kontakt
  gehad Feb 2023 met de NBC let wel dit gaat gevolgen hebben, we hebben nog altijd een dier en welzijns wet ook de Universiteit van Wageningen is hierover geinformeerd , we denken hiermee aan een gerechtelijke procedure op te starten de eis zal zijn wat bekend is dat er geen ouderdieren meer ingezet zal mogen worden met slechte erfelijke afwijkende gezondsheids uitslagen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *